- hirdetés -

A kormány hétfő délelőtt bejelentette, hogy visszavonják a vasárnapi zárva tartást. A törvénymódosítót kedden meg is szavazhatják, így aztán hétvégén már akár nyitva is lehetnek a boltok. Megkérdeztük az orosháziakat, mi a véleményük a döntésről.

Megoszlanak a vélemények a vasárnapi boltzárról. Tavaly március 15-én lépett életbe az a törvény, amely szerint a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek nem lehetnek nyitva vasárnap, és a kisboltokban csak a tulajdonos, vagy a családtag dolgozhat. Hogy mi volt a helyzet akkor Orosházán, arról mi is részletesen beszámoltunk.

Kivételek persze itt is akadtak, hetente jöttek az újabb hírek, hogy ki kapott felmentést a törvény alól és persze sokan trükköztek is. Aztán teltek a hónapok, az emberek egy része megszokta az új helyzetet, de nagyon sokan voltak, akik továbbra is hangot adtak annak, hogy nyitva kellene tartani az üzleteknek a hét utolsó napján. A politika folyamatosan porondon tartotta a témát, az ellenzék – főként az MSZP – keményen beleállt, hogy töröljék el a törvényt. Az elmúlt hónapokban több népszavazási kezdeményezésük is elakadt, de a múlt héten a Kúria döntése alapján kiderült, megkezdhetik az aláírok gyűjtését a boltzár elleni kérdéshez.

Most viszont úgy tűnik, nem lesz népszavazás, hiszen hétfő délelőtt Rogán Antal bejelentette, hogy visszavonják a boltzáras törvényt.

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására – ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját Kósa Lajos frakcióvezető. Hozzátette: a boltzárat kezdeményező koalíciós partner, a KDNP fenntartja elvi álláspontját, és szeretnék elérni annak kiterjesztését olyan ágazatokra is, ahol nem feltétlenül szükséges a munkavégzés a hét utolsó napján. Ez alól kivétel, ha valaki önszántából akar dolgozni  – olvasható az MTI-n.

Az ellenzéki pártok képviselői örülnek a döntésnek, támogatják a visszavonást.
– Győztek az emberek, győzött a demokrácia, a társadalmi akarat és az MSZP, a kormány pedig kapitulált – értékelte Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról rendelkező kormánydöntést hétfői sajtótájékoztatóján. Az MTI tudósítása szerint a pártelnök úgy fogalmazott: másfél év kitartó küzdelem kellett hozzá, de hittek abban, hogy nem lehet az emberek feje felett döntéseket hozni a hétköznapjaikat meghatározó kérdésekben.

A döntés természetesen az orosháziakat is érinti. Hétfőn kora este kérdeztük meg őket arról, mi a véleményük erről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.