- hirdetés -

Egészségesek, frissek és jó minőségűek. Így jellemezték a vásárlók a helyi piac portékáit. Az árusok tapasztalatai szerint egyre többen vannak, akik azért járnak ki a helyi piacra, mert itt magyar, illetve helyi termékeket vásárolhatnak.

Árutól roskadozó pultok, és sok vásárló – ilyen volt a csütörtök reggel az orosházi piacon. Főleg a középkorúak és az idősebbek piacoztak, ami nem csoda, hiszen munkanap volt. Megnéztük néhány népszerű termék árát. A hónapos retek 100-120 Ft körül mozog, tojást 30-35 Ft-ért vehetünk, míg az alma kilójáért fajtánként 150-350 Ft-ot kérnek az árusok.

Mindig friss az áru

A számos zöldség és gyümölcs mellett tej- és húskészítmények is kaphatók, ezek is népszerűek a vásárlók körében.

– Azért szeretnek nálam vásárolni, mert termékeinket saját sertésből állítjuk elő, nem használunk hozzá sem tartósítószert, sem adalékanyagot. Mindent hagyományos eljárással készítünk – mondta kérdésünkre Kapocsi Jánosné, székkutasi kistermelő, aki például házi kolbászt, szalonnát, tarját, lapockát és sonkát árul. Tapasztalatai szerint a vásárlók a jó minőségnek megadják az árát még akkor is, ha az adott árut a multiknál esetleg olcsóbban meg lehetne kapni.

Sokan a helyi piacon szerzik be mindazt, amire szükségük van (Fotó: Rosta Tibor)
Sokan a helyi piacon szerzik be mindazt, amire szükségük van (klikk a nagykép galériához) Fotó: Rosta Tibor

A megszokott élelmiszerek és zöldségek mellett a tavasz beköszöntével megérkeztek a piacra a virágárusok is. Van, aki nagyban, van, aki kicsiben, az otthon hajtó virágokat teszi pénzzé, kiegészítve ezzel a keresetet vagy a nyugdíjat.

– Motivál, hogy amit megtermelek, azt el is adjam. Szeretem ezt csinálni, hiszen így nem otthon ülök begubózva, hanem ismerősök között lehetek – nyilatkozta lapunknak Kiss Jánosné, helyi termelő, aki többek között szálas virágokat kínált eladásra.

A vásárlókat is megkérdeztük, hogy nekik mi a véleményük a piacról, miért vásárolnak a piacon?

– Azért, mert a helyi termelőnek mindig friss az áruja. Ez nagyon fontos számomra, hiszen a friss termékekből sokkal egészségesebb és finomabb ételt lehet készíteni – nyilatkozta az OrosCafénak Héjas Jánosné.

Szabados Józsefné is előszeretettel vásárol a helyi termelőktől. – Őket támogatom, – mondta – nem a külföldi beszállítókat. Amit a piacon megvásárolok, abban biztos, hogy nincs annyi vegyszer.

Az egészséges étrend kialakításához szükséges alapanyagokat túlnyomórészt Szász Gyula is a piacról szerzi be. – Amikor tehetem, a helyi termelőktől vásárolok. Én nem eszek mesterséges úton előállított ételt. Azzal sem foglalkozok, ha a helyi termék drágább, hiszen az egészséges táplálkozás sokkal fontosabb számomra – hangsúlyozta Szász Gyula.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.