- hirdetés -

A korábban rögzített igények alapján a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében a város saját forrásból 54 új készüléket vásárolt több mint 4 millió forintból, a meglévő 52 mellé.

Szerdán az első már gazdára is talált, a rákóczitelepi Kovács Pálné vehette át a polgármestertől. Erzsike nénit sokan ismerhetik, szakácsként dolgozott, sok lakodalomban fogyasztották a főztjét. Négy éve él egyedül, és bár családja gondját viseli, nem szívesen riasztja őket éjszaka. Megnyugtatónak tartja, hogy bekerült a rendszerbe.

Az ingyenes szociális szolgáltatásra minden 65 évnél idősebb, szociálisan rászoruló lakos jogosult, aki egyedül él. A rendszer működtetése kilencedik éve az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának feladata. Az újakkal együtt immár 360 készülék áll rendelkezésre a társulás településein (Árpádhalom kivételével). A kistérségben összesen 28 gondozónő és 2 karbantartó dolgozik a rendszerben.

Kovács Pálné ismerkedik az új készülékkel (Fotó: Rosta Tibor)
Kovács Pálné ismerkedik az új készülékkel (Fotó: Rosta Tibor)

– A társulásnál ez a szolgáltatás évek óta kiemelkedően jól működik – mondta Fejes Róbertné, a társulás elnöke. – A készülékekkel nem csak biztonságot tudunk nyújtani az idős embereknek, hanem életet is mentettünk már több alkalommal. A bővítés miatt szükségessé vált 2 új gondozónő, illetve még egy karbantartó felvétele – tette hozzá Fejesné.

Az érintett időseknél egy készülék van, nyakba akasztható riasztógombbal, amivel baj esetén jelezhetnek. A riasztási központ a gádorosi idősek otthonában van, ahonnan a településeken 24 órás szolgálatban álló gondozókat azonnal értesítik. Ők 30 percen belül kimennek a riasztás helyszínére.

Legtöbbször elesés miatt szól a csengő

Gyakran a megfelelő képzettséggel rendelkező gondozók el is látják az időseket, hiszen ismerik alapbetegségeiket. Ám mondhatjuk, hogy átlagosan hetente egyszer akár életet menthetnek, hiszen az ő segítségük nélkül a magányos emberek életveszélybe is kerülhetnek.

Dávid Zoltán polgármester adta át az első készüléket az új beszerzésből (Fotó: Rosta Tibor)
Dávid Zoltán polgármester adta át az első készüléket az új beszerzésből (Fotó: Rosta Tibor)

A város jelenlegi fejlesztése keretében gyógyszereket, orvosi alapeszközöket, telefont is vásároltak. Az újonnan felvett emberek bérét is a város állja.
– Az önkormányzat fontosnak tartotta, hogy a már korábban rögzített igények alapján beszerezzük ezeket a készülékeket, és vállaljuk a működtetés ránk eső részét, mert tudjuk, hogy ez milyen sokat jelent az időseknek – mondta Dávid Zoltán polgármester a helyszínen nyilatkozva.

A szakemberek felhívják a figyelmet a rendeltetésszerű használat fontosságára is: a jelzőgomb mindig elérhető közelségben legyen, legjobb nyakba akasztva. A rendszer a használó részéről nagyfokú bizalomra épül, hiszen kulcsot kell adnia a gondozónak, hogy bemehessen segíteni.

Kérik a hozzátartozókat, jelezzenek, ha nincs szükség a készülékre (otthonba költözés, elhalálozás esetén), hogy másokon is segíthessenek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.