43 féle élelmiszer jelölését vizsgálták, a tartósítószer-, a mesterséges színezék-, és a nátriumtartalmat ellenőrizték. Az eredmények javulást mutatnak.
Az idei fogyasztóvédelmi vizsgálatok eredményei alapján javult a „mentes” élelmiszerek jelölési gyakorlata, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által vizsgált élelmiszerek mindegyike megfelelt a követelményeknek, a gyártók, forgalmazók által feltüntetett összetevők összhangban voltak a termékekben találhatókkal – közölte a hatóság az MTI-vel kedden.
Az ellenőrzés során olyan termékeket vizsgáltak, amelyek esetében a gyártó vagy forgalmazó a „mentes” vagy hasonló kifejezés – „nem tartalmaz”, „nélkül” – feltüntetésével garantálta, hogy az élelmiszer nem tartalmaz bizonyos összetevőket. A hatóság szakemberei 43 féle élelmiszer jelölését vizsgálták, a tartósítószer-tartalmat, a mesterséges színezék tartalmat, és a nátriumtartalmat ellenőrizték.
Az eredmények javulást mutatnak Magyarországon, mert az előző két évben a mentes jelölésű termékek 2 illetve 11 százalékánál találtak kifogást az ellenőrök.
A vizsgált termékek listája itt található.