- hirdetés -

Iványi László katolikus plébános ünnepi gondolatai húsvét alkalmából.

Jézus, mint új Mózes, a keresztség által megszabadít minket a bűn fogságából és az örök élet ígéret földje felé vezet minket. Mi, akik újjászülettünk a húsvét titkából, arra vagyunk hivatva, hogy az ember méltóságát jobban tudatosítsuk magunkban, amely szabad akaratunkra épül.

A feltámadt Krisztus nyomdokaiba lépve arra kell törekednünk, hogy szabaddá legyünk. Holtak voltunk és élőkké lettünk, sötétségben éltünk, most világosságban vagyunk. Amikor arra törekszünk, hogy szabadságunk minél teljesebb legyen, küzdenünk kell, hogy megszabaduljunk önző önmagunktól. Emlékeztessük magunkat, hogy az igazi szabadságot nem szabad összekeverni a szabadossággal, az emberi ambíciókkal, nagyra töréssel, vagy a hatalom akarásával, a lustasággal, vagy gyávasággal, középszerűséggel. Szabadságunk gyakorlásában legyünk igényesek. Legjobban a nyolc boldogság titka mutatja meg a szabadság gyakorlásának igazi lehetőségeit.

Fotó: Kecskeméti Krisztina
Fotó: Kecskeméti Krisztina

A Római levélben olvassuk, hogy a sóvárgással eltelt természet Isten fiainak megnyilvánulását várja.” Ezzel kapcsolatban jó azokra a láncokra gondolnunk, amelyek fogva tartják világunkat. Ez nemcsak a politika világa, hanem otthonunk és munkahelyünk világa is. A fejlődést, a pozitív változásokat, a párbeszédet, a haladást, hányszor bénítja meg a félelem, az önzés, az emberi tekintetek, az anyagiasság, az irigység, az önszeretet. Isten arra hív minket, hogy ebben a világban dolgozzunk. Az Egyház nem ebből a világból van, de ebben a világban él, és ezért a világért van. Világunknak szüksége van ragyogó tanúkra, akik meggyőzőek, bátrak, alázatosak.

Láthatjuk, hogy nap mint nap milyen sokan vannak, akik áldozatot hoznak a mi biztonságunkért: vigyáznak ránk, akik az egészségügyben az ünnepeken is ügyeletben vannak, vagy a testi, anyagi biztonságunkat őrzik, Hazánkra vigyáznak.

Nemcsak a szavak tanúságtételére van szükség, hanem az erényes élet példájára is. Ennek a tanúságtételnek azt kell kifejeznie, amit Szent Pál így fogalmaz meg a Rómaiakhoz írott levelében: ,,Biztos vagyok ugyanis abban, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem jövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat minket Isten szeretetétől, mely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.” (8,38-39)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.