- hirdetés -

Játékos ismeretterjesztők, kreatív kézműves foglalkozások és izgalmas kísérletek. Többek között ezek a programok várták a rákóczitelepi iskola diákjait a március 16-23 között zajló Kék Bolygó Hetén.

A több napig tartó esemény egyik célja, hogy a gyerekek minél jobban megismerjék az őket körülvevő világot, elősegítve ezzel környezettudatossá válásukat.

A hagyományos rendezvényt évek óta a tavasz kezdetére időzítik. A természetvédelemről szóló hét programjait a diákok életkori sajátosságaihoz igazították, s nap mint nap más-más feladat várta őket.

A postagalambokról is tartottak előadást a gyerekeknek (Fotó: iskola)
A postagalambokról is tartottak előadást a gyerekeknek (Fotó: iskola)

Ennek részeként az alsós gyerekeket először a növényvilág védelméhez kapcsolódva a csíráztatás rejtelmeibe vezették be, akik ezután többek között különféle kézműves foglalkozásokon is részt vettek: nyomdázhattak, faliképeket, ajtódíszeket, virágokat és pillangókat készítettek, melyeket az iskola aulájában folyamatosan kiállítottak. Emellett nyelvi játékokban vettek részt, megnézték a Mentsük meg a Földet! című filmet és totót töltöttek ki. Mindez nemcsak szókincsüket, hanem gondolkodásukat is fejlesztette.

Játékos keretek között

A víz világnapjához kapcsolódóan március 22-én játékos esőtánc bemutató, valamint vízzel kapcsolatos kémiai és fizikai kísérletek színesítették a különleges hét programpalettáját. – Célunk volt az is, hogy minél többrétűen közelítsük meg a Kék Bolygó Hetéhez kapcsolódó témákat úgy, hogy túllépünk a hagyományos oktatási módszereken, és más megközelítésből, játékos keretek között hozzuk elő a gyerekek eddig rejtett képességeit – nyilatkozta az OrosCafénak Kiss Gabriella pedagógus, – az alsósok programjainak főszervezője -, akitől azt is megtudtuk, hogy az egy hetes rendezvény utolsó napján a gyerekekkel közösen virágokat ültettek az iskola udvarán, melyek további gondozásába is bevonják majd őket.

Rejtvényfolyam vitte a tanulókat kalandtúrára az iskola épületében (Fotó: iskola)
Rejtvényfolyam vitte a felsős tanulókat kalandtúrára az iskola épületében (Fotó: iskola)

Az érdekes programokat tovább színesítette, hogy Mihalik Csaba, az Orosházi Postagalambsport Egyesület elnöke tartott érdekes előadást március 23-án a magyar postagalamb történetéről, a galambokról és az ezzel kapcsolatos sportágról is. Az eseményt, s egyben a hetet is galambröptetés zárta.

Pirer Kata pedagógustól megtudtuk, a felső tagozaton is változatos programokkal várták a diákokat. Többek között a számítógéppel közelebbi barátságban lévő tanulók prezentációkat készíthettek a természetvédelemmel kapcsolatos témában, totót töltöttek ki, vízzel kapcsolatos fizikai kísérleteket próbáltak ki és megtekintették az Érintetlen Brazília című természetfilmet. Az utolsó nap során rejtvényfolyam vitte a tanulókat kalandtúrára az iskola épületében, míg a délutánt filmnézéssel, hulladékszobor készítéssel, a sportosabbak pedig váltóversenyekkel töltötték.

Az intézmény immár harmadik éve ökoiskola, melyhez hűen az év során a diákok részt vesznek olyan programokban is, mint pl. a szárazelem gyűjtés, a TeSzedd! vagy a Vesd bele magad program. Az iskolának továbbá van saját komposztálója is, ahová a gyerekek már automatikusan leviszik pl.: az almacsutkákat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.