- hirdetés -

Már csak néhány nap húsvétig. A boltokban, üzletekben ezekben a napokban számítanak a legnagyobb forgalomra. Voltak, akik jó előre gondoskodtak, hogy házi sonka kerüljön az asztalra, vannak, akik halogatják. Lehet, ők már nem kapnak.

Évről-évre egyre nagyobb a kereslet a hagyományos módon készült élelmiszerek iránt, nem kivétel ez alól a sonka és kolbász sem. A Magyar Húsiparosok Szövetsége szerint nagyobb kockázattal járhatnak a kétes eredetű húsipari termékek húsvétkor. Véleményük szerint csak olyan helyen érdemes vásárolni, amely iránt megvan a bizalom.

A szövetség becslése szerint az évi sonkafogyasztás 25-30 százaléka a húsvéti ünnepekhez kötődik. Ekkor 6 ezer tonna füstölt árut értékesítenek.

Rácz László rákóczitelepi hentes üzletében már hetekkel ezelőtt, előre felíratták a sonkát, amit a napokban mindenki el is vitt. Így gyakorlatilag már nem jutott a pultba. A hentesnél árult sonka hagyományosan készül, nem pácban, hanem sóban érlelve, majd füstölik.

A lényeg: hagyományos módon készüljön

– Nincs páclé, nincs gyorsérlelés – a hagyományok szerint készül, ezért kelendő. Még most is sokan keresik a sonkát, csülköt, de már nem tudtam adni, mert mindet elvitték – még a 12 kilogrammos sonkát is, az volt a legnagyobb – mondta Rácz László. Ugyanennyire kelendő a házi kolbász is, abból épp még akad az üzletben. – Kezdetben még azt hittem, hogy rajtam marad a sonka, de aztán annyira megnőtt a kereslet utánuk, hogy szinte két hét alatt elvitték. Az emberek egyre jobban visszatérnek a hagyományos módon készült élelmiszerek felé, még akkor is, ha kevesebb a pénzük – emelte ki Rácz László.

Utolsó darabok a henteseknél - valahol már teljesen elfogyott a sonka (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Utolsó darabok a hentesnél – valahol viszont már elfogyott a sonka (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Bencsik Tibor főtéri húsboltjában is megnőtt a forgalom az utóbbi napokban. – Két héttel ezelőtt kezdtük árulni a sonkákat, a múlt hét az maga volt a káosz. Szinte mindent visznek, egy a lényeg, hogy hagyományos módon készüljön. Füstölt tarja, kötözött sonka, parasztsonkák – ezek a legkelendőbbek, ezek általában 8-9 kilósak, de elvagdostuk két- és háromfelé őket, hogy mindenki találjon a pénztárcájának megfelelő összegűt.

– Minden évben nagyon sok sonkát eladok, habár ez az év valamennyivel gyengébb lesz, mint tavaly volt. Ez annak tudható be, hogy most sokan otthon megcsinálták maguknak, mert olcsóbban tudtak sertést venni – mondta Bencsik Tibor. Hozzátette, nagyon sok vevő csalódott a gyorsérlelt, gyorspácolt termékekben, ezért ragaszkodnak a hagyományoshoz. Mint mondta, a húsvét is hasonló a karácsonyhoz, hisz a családról szól. Az a tapasztalat, hogy sokan erőn felül vásárolnak, ilyenkor szereti mindenki magát egy kicsit odatenni, mindenből többet venni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.