- hirdetés -

Folytatódik az Orosházi Járásbíróság épületének felújítása. A falak tavalyi szigetelését most az irattárnak is otthont adó pince átalakítása, valamint a teljes külső burkolat javítása, festése követi. Hasonló mértékű rekonstrukció legutóbb csaknem 20 éve volt.

Utoljára 1997-ben költött jelentős összeget a hivatal az épületre, azóta csak kisebb átalakítások történtek, mint például a 2010-es akadálymentesítés. A talapzat vizesedése, illetve az emiatt megjelenő salétrom és penész azonban évtizedek óta folyamatos probléma. A megoldást egy több lépcsős felújítás jelenti.

Sokmázsányi iratot is rendszereznek (Fotó: Rajki Judit)
Sokmázsányi iratot is rendszereznek (Fotó: Rajki Judit)

– Elsőként 2015 első félévében történt meg a falak többségének nedvesség elleni szigetelése, amelyre egy munkakörnyezet javítására irányuló, az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett program teremtett lehetőséget. Ennek folytatása a mostani irattári kapacitásbővítés, melynek során egyúttal az irattár falazatának szigetelése is megtörténik – tudtuk meg dr. Marton Erikától, a Gyulai Törvényszék sajtótitkárától, aki meg is mutatta, hol tárolják ideiglenesen az ott őrzött és most kihordott sokmázsányi dokumentumot.

Jelenleg a könyvtár szolgálja ezt a célt, oda pakolták be a régi polcokat, és a még régebbi iratokat. A legkorábbiak az 1930-as, 40-es évekből valók, a legfrissebbek tavalyiak.

Egy részük a kapacitásbővítés eredményeként néhány hét múlva egy modern, gördülő polcrendszerre kerül, a maradékot pedig kiselejtezik és elszállítják a levéltárba.

Az irattár átalakítása kapcsán a kivitelező cég építésvezetője elmondta, speciális technikával tartják vissza a talajvizet.
– A pincében a víz elleni bitumenlemezes szigetelés kapott egy vasbeton réteget, ami megtámasztja, hogy a talajvíz nyomása ne lökje le a falról, valamint a felúszás elleni védekezés is megtörtént – sorolta Kovács Gáspár. Mindezek mellett az április 30-i határidőig elvégzik a pince festési és mázolási munkálatait, valamint az utcai és udvari homlokzatok vakolatának javítását és festését is.

A bírósági munkát nem zavarja a felújítás - április 30-ára végeznek (Fotó: Rajki Judit)
A bírósági munkát nem zavarja a felújítás – április 30-ára végeznek (Fotó: Rajki Judit)

A költségeket pályázati forrásból fedezi a Gyulai Törvényszék, amely ezúttal is az Országos Bírósági Hivatal Jablonszky Ferenc Programjából nyert munkakörnyezet javításra, illetve irattári kapacitásbővítésre megközelítőleg huszonkilencmillió forintot.

A munkálatok a peres ügyek lebonyolítását nem zavarják, a nagyobb zajjal és piszokkal járó átalakításokat az előzetes egyeztetés szerint munkaidőn kívül végzi a kivitelező.

Az Orosházi Járásbírósághoz egyébként nyolc település tartozik, ahonnan 2015-ben megközelítőleg 650 polgári, 350 büntető- és több mint 1900 szabálysértési ügy érkezett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.