- hirdetés -

Hiányoznak a régi retro játékok anya munkahelyi gépéről és a sulikönyvtárból? Visszasírod a Windows 95-ös és DOS-os korszak hangulatát? Ha igen, van egy jó hírünk!

Anno 20 éve még nagyon menőnek és egyedülállónak számított az, ha valakinek otthon is volt számítógépe betárcsázós internettel, ezért javarészt floppy-kon terjedt a sok adat, melyet nagyrészt munkahelyeken és az iskolai könyvtárakban írtunk és cserélgettünk. Rendszeres programnak számított az akkori informatika órákon, hogy 5-10 percet engedtek minket játszani tanáraink, amolyan levezetés gyanánt.

Szinte máig hallom Blahóné Gali Erzsébet tanárnőt, ahogy csengő hangján megszólal „bezárhatjátok a ComLogo-t, lehet játszani”.

Már akkor is mindenki ismerte Misinszki Istvánt, aki gyakorlatilag az összes iskola rendszergazdája volt egyszerre. Mindenki tudta a szállóigét, hogy „majd megjavítja a Misinszki Pista bá”. Sok fejfájást okozott neki a sok lurkó, aki kilopta a görgős egér golyóját vagy aljas módon gombostűvel kiszúrta a modemkábelt. Zárásig ültünk az iskolai könyvtárakban, ahol egy ember játszott  és a többiek pedig azt nézték, hogy verekszi keresztül magát a legnehezebb pályákon, miközben a szülők otthon rágták a körmüket azon, hogy “vajon mi történhetett a gyerekkel, hogy nem ért haza”.

Ezt az időszakot eleveníti fel az Archive.org oldal is, amely szinte minden olyan programot tartalmaz, amely valaha freeware vagy shareware, szabadon felhasználható volt.

A site-on belül egy igazi “retrogamer” aranybányával is találkozhatunk, amely kimondottan a DOS, korai Windows és Commodore 64 játékokat tárja elénk. Ki ne emlékezne  az Aladdin (1994) klasszikus platform játékára, vagy az akkoriban szinte tiltólistán lévő Wolfenstein 3D-re?

Az egykori klasszikus, az Aladdin
Az egykori klasszikus, az Aladdin

 

Az összes retro játékot most a böngésződből is futtathatod, nem kell tenned mást, mint a linkekre kattintanod és engedd, hogy a retro élmény áthasson. Az irányításokat minden játéknál külön ki kell tapasztalni, de elképesztő, hogy ezek a játékok még mindig tudnak olyan élményt nyújtani, aminek egy-két idei megjelenésű, semmilyen atmoszférájú 3D-s videókártya gyilkos a közelébe se ér.

Összeválogattunk nektek párat, jó szórakozást!

Informatika óra top játékai:

Prehistorik 2

Dangerous Dave in the Deserted Pirates Hideout

Disneys Aladdin

A szerkesztő ajánlja:

Prince of Persia

Tetris

Wolfenstein 3D

Street Fighter II

Pac-Man

European Championship

Double Dragon

Bust-A-Move (Bubblegum Shooter)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.