- hirdetés -

Az orosházi kistérségi társulás által működtetett gyermekvédelmi rendszerben az év eleje változásokat hozott. A törvény értelmében strukturális átszervezés történt.

A családsegítő szolgálatok önálló működése megszűnt, az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálatán belül két szakmailag önálló egység jött létre. A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat végzi ezentúl a klasszikus családgondozási tevékenységet, a Család- és Gyermekjóléti Központhoz kerültek a hatóságokhoz kötődő feladatok.

Gyakori probléma az iskolai hiányzás (Fotó: illusztráció)
Gyakori probléma az iskolai hiányzás (Fotó: illusztráció)

A közelmúltban a kistérség minden érintett településén, így Orosházán is megtartották az éves gyermekvédelmi tanácskozást. Ezeken, a jogszabályoknak megfelelően, többek között településvezetők, képviselők, szociális és gyermekvédelmi intézmények vezetői, gyámhivatal képviselői, az ún. észlelő- és jelzőrendszer tagjai vettek részt.

A beszámolókból kiderül, melyek azok a jellemző problémák, amelyekkel találkoztak az elmúlt évben. Fő problémaként merült fel a gyermekek elhanyagolása, a megfelelő személyi higiénia hiánya, a lakhatási nehézségek, a magatartászavarok, az iskolai hiányzások, az iskolakerülés, amelyek a felső tagozatosokat, és középiskolás korosztályt érinti leginkább.

Az anyagi problémákból adódó nehézségek: hétvégén és tanszünetben a kellő étkeztetés biztosításának hiányossága. A jelzőrendszer tájékoztatása alapján gyakran tapasztalható a hétfőn éhesen érkező gyerekek koncentrációs nehézsége. Utóbbiban már segít a közétkeztetés kiterjesztése a tanszünetekre, de ott is csak munkanapokra jár.

A tanácskozáson feltárt problémák alapján ún. intézkedési tervet kell elkészíteni a szakembereknek március végéig, amelyekben az ezekre való reagálásuk módját fogalmazzák meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.