- hirdetés -

Erre hívja fel a figyelmet az Orosházi Kórház vese világnapi rendezvénye, melynek központi témáját idén a vesebetegségek és a gyermekek jelentik.

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. Évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra, 270-300 veseátültetés valósul meg – olvasható a Nemzeti Vese Program plakátján. Ehhez a programoz csatlakozik Budapest mellett például Debrecen, Székesfehérvár és Orosháza is.

Az esemény mottója: Cselekedj időben, hogy megelőzd!

A vese világnapi rendezvénnyel a helyi kórház is a megelőzés fontosságát hangsúlyozza, miként tette azt tavaly is. Március 10-én, a vese világnapján a Rendelőintézet III. emeleti előadóterme lesz a helyszín. A szervezők délelőtt 10 órától nemcsak a már megszokott szűrőprogramokkal (vérnyomás, vércukor, testzsír, vizeletvizsgálat) várják az érdeklődőket, hanem diétás tanácsadással és EKG vizsgálattal is.

Az ingyenes szűrések mellett a vesebetegségekkel kapcsolatosan hasznos információkat tartalmazó előadásokat is lesznek. Dr. Szemenyei Gabriella belgyógyász szakorvos, háziorvos, háromgyermekes édesanya, arról fog beszélni, hogy miként védhetjük meg gyermekeink egészségét. Két kamaszfiú édesanyjaként, dr. Seres Zsuzsanna belgyógyász, nephrológus szakorvos a gyermekkorban előforduló vesebetegségekről tájékoztat, kiemelve, hogy mi fenyegeti kamasz gyermekeink veséjét. Dr. Kováts Anikó gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos, házi gyermekorvos, öt kisgyermek nagymamája pedig a gyermekkori húgyúti fertőzésekről tart majd előadást.

A Magyar Nephrológiai Társaság többek között nyolc aranyszabályt javasol annak érdekében, hogy csökkentsük a veséink megbetegedésének kockázatát. Ezeket itt tudod megnézni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.