- hirdetés -

Legalábbis ez az egyik nagy tervük 2018-ig. De cél az adat- és leletgyűjtés, kiadványok szerkesztése, országos konferencia megszervezése is. Cél a közösségépítés, a civilek és a szakma összefogása.

Egy hosszabb folyamat elején tart a múzeum, amely tavaly kezdődött, és a tervek szerint 2018-ban csúcsosodik ki. Munkájukhoz legfontosabb célként a szakma és a civil segítők összefogását, és tágabb körben is a közösségépítést fogalmazták meg.

A kiindulópont a jobbára a 15-16. századi, késő középkori, koraújkori falvak területéről származó régészeti leletek bekerülése a múzeumba. A végcél, pedig egy 2018-ban felépítendő templom, mint közösségi tér, amelyet a korabeli téglaégetési módszerrel készült építőanyagokból, középkori technikával állítanának fel.

– Tavaly év elején, a törvényi szabályozásnak megfelelően együttműködési megállapodást kötöttünk orosházi, illetve a múzeum gyűjtőterületén lakó fémkeresősökkel – meséli a kezdeteket Rózsa Zoltán, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója.

– Ennek eredményeként közel egy esztendő során több mint 10 ezer darab tárgy került be a múzeumba.

Így meghirdettük azt a tematikus évet, melyben a 15-16. század jelenik meg, ez adja azóta is (idén őszig) a múzeumi programok gerincét. Fő attrakciója a Szent Iván éj programelemei lesznek (június 25-én). De a Mozaik kiadványunk, a honlapunk fejlesztése, az ún. utazó kiállításunk, az előadássorozatunk, a gyermekfoglalkozásaink, a Múzeumi Világnapi rendezvények, mind.

A tűzugrás ismét megmozgatta az embereket (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Az idei programok csúcspontja ismét a Szent Iván- éj lesz (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ez csak a régészet oldaláról szól. Hogyan kapcsolódik be a többi szakterület a múzeumból?

– Ebben a folyamatban minden szakmuzeológus (régész, történész, néprajzos, irodalomtörténész), a múzeumpedagógus is részt tud vállalni, mindenki, aki az intézményben kicsit is „kifelé, a nyilvánosság felé él. S ami még fontos, és tán még az előzőnél is fontosabb: a szakmai képviselet mellett bevontuk és a jövőben fokozatosan még jobban bevonjuk a civileket mindennapjainkba. Úgy is lehet fogalmazni, hogy tágítjuk a kört. Mindent megteszünk azért, hogy a holdudvar nőjön.

– Van ennek a folyamatnak hosszú távú folytatása?

A kis ólomkatona szobrocska összeköt a bajorokkal. Ezt találták Szentetornyán - mutatja Rózsa Zoltán (Fotó: Bruno Silva)
Rózsa Zoltánnak és kollégáinak nagy tervei vannak
(Fotó: Bruno Silva)

– Ha már középkor. 2018-ban lesz az az országos középkoros konferencia, melynek 10. összejövetelét sikerült idehozni Orosházára. Meghatároztuk azokat a programokat, melyeket addigra akarunk kifuttatni. Látjuk a célt, tudjuk, hogy oda akarunk elérni, és azt is tudjuk, hogy oda fogunk érni. Ennek egyik eleme a könyvkiadás, honlapfejlesztés mellett:

fel szeretnénk építeni egy középkori templomot. Középkori technikával, úgy, ahogyan azt akkor építették.

Idén a tervek szerint megássuk azt a téglaégetőt, amiről tudomásunk van Nagyszénáson. Jövő nyáron megépítjük, s megkezdjük a téglaégetést. 2018 nyarán pedig felépítjük az épületet. A pontos helyszíneket később rögzítjük. Ezt a munkát mi koordináljuk, és bevonunk szakmabeli egyesületeket, magánszemélyeket. Minden fórumot megragadunk, hogy a hiteles kísérleti régészeti rekonstrukciós kísérleteket bemutassuk az érdeklődőknek. És persze ez megint nem csak a régész dicsősége, hiszen a munkában teret kap a történész-kutató munkája is, de a néprajzos is csatlakozhat az idős mesterek visszaemlékezéseinek gyűjtésével. A régész pedig a környékben több templom feltárását tervezi, további összehasonlító anyag gyűjtésével.

– Mi lesz az elindított oktatási programokkal, előadásokkal?

– A megkezdett utazó előadásainkat folytatjuk, továbbra is jelen kívánunk lenni a gyűjtőterületünkre eső 17 település életében, „építeni a templomot”. Mondanom sem kell: a templom az olvasatunkban közösségi tér is egyben. Mindez kellően bővíthető, s erre a szemléletre fűzzük föl különféle pályázatainkat, kiadványozásunkat, múzeumpedagógiánkat is. Emellett elmélyítjük már ebben az évben a fényképek gyűjtését, feldolgozását, és elérhetővé tételét honlapunkon. A fényképek felé is, mint közösségépítő lehetőség felé fordulunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.