- hirdetés -

Filmvetítés, közönségtalálkozó és dedikálási lehetőség várta azt a több mint 400 érdeklődőt, akik március 2-án este ellátogattak a művelődési házba. A filmet és a rendező vicces történeteit gyakran kísérte a közönség nevetése és tapsvihara.

A Lovasíjász című magyar dokumentumfilm orosházi vetítésére akkora volt az igény, hogy a művelődési ház színháztermében pótszékekre is szükség volt, fél 6-kor már félház volt. Ezt Kaszás Géza rendező és producer a vetítést követő közönségtalálkozón ki is emelte.
– Ez egy csodálatos visszajelzése annak, hogy ennyi emberben igény van egy olyan filmre, ami a magyar kultúráról, őstörténetről, és arról a hozzáállásról szól, amivel hatalmas eredményeket lehet elérni. Nagyon örülök, hogy eddig már negyvenezer ember látta a filmet. Ez nagyon jó érzés – nyilatkozta az OrosCafénak Kaszás Géza, aki tavaly nyáron színészként lépett az orosházi színpadra. A közönségtalálkozón Deák Györggyel, a Petőfi Művelődési Központ munkatársával beszélgetett –  még mindig több száz néző előtt.

Kaszás Gézát a film után megrohanták a rajongók (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kaszás Gézát a film után megrohanták a rajongók (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kaszás Géza élménybeszámolója során szó esett többek között a forgatás helyszíneiről, első pillanatairól és arról is, hogy milyen volt a munka Kassai Lajossal.
– Amikor Lajossal elkezdtük a forgatást, én szívesen elmondtam volna neki, hogy mit szeretnék, de rögtön beállított edzeni a lovasíjászok közé, mondván,

ha rólunk akarsz filmet forgatni, akkor csináld velünk, és megtudod, hogy miről készítesz filmet. Attól tartottam, ha belehalok az edzésbe, akkor utána nehezebb filmet csinálni

– mesélte mosolyogva Kaszás Géza.

A rendező a filmet egy általa kilőtt nyílvesszőhöz hasonlította, mely suhan a térben, de még nem tudja, hol ér célba. Azaz, kihez hogyan ér el. A film ugyanis a közvetített (pozitív) gondolatotokat képekben, zenében, kimondott és a ki nem mondott szavakban indította el. Ezek pedig mindenkiben más és más asszociációt eredményezhettek. Például az íjásziskola növendékeinek egyszerre történő gyakorlatai a külső szemlélőben a katonai rendet és fegyelmet juttathatják eszébe, míg mindez a tanulókban egyfajta életérzést, szabadságot és harmóniát idézhet fel.

A közönségtalálkozón röviden megszólalt Venczel Endre is, a filmet forgalmazó Anjou Lafayette vezetője, aki arra is utalt, hogy tervben van a film külföldi vetítése is.

Ha kíváncsi vagy a film vetítésének következő helyszíneire, kattints ide. Annyit megtudtunk a szervezőktől, hogy szeretnék újra lehozni a filmet Orosházára a nagy érdeklődés miatt. Amint meglesz az időpont, mi is közöljük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.