- hirdetés -

Az egyszerűen értelmezhető, napi szituációktól az egészen elvont, amolyan „gondolatkísérletig” példát adott arra, mennyiben változik a kimondott szó, ha más-más ember ajkát hagyja el. Például a “kedves zsidó” és a “tetves zsidó” szókapcsolat.

Különleges vígjáték, flódni és kóser szilvapálinka. Mindez azokat várta, akik február 22-én ellátogattak a művelődési házba a Gólem Színház Lefitymálva című előadására.

Mi jut eszébe először, ha meghallja a zsidó szót? A Jön a Gólem projekt keretében erről kérdezték az utca emberét, a válaszokat egy kisfilm formájában be is építettek abba a nagyjából másfél órás vígjátékba, mely immár több, mint négy éve vonzza folyamatosan a nézők százait. Az ingyenes előadást Orosházán is nagy érdeklődés fogadta, több mint háromszázan nézték meg.

A Jön a Gólem projekt 12 vidéki települést érintő turnéjának Orosháza a 10. állomás volt (Fotó: Rajki Judit)
A Jön a Gólem projekt 12 vidéki települést érintő turnéjának Orosháza a 10. állomás volt (Fotó: Rajki Judit)

 

A központi témát a zsidósággal kapcsolatos előítéletek adták.
– Magyarországon általában a zsidók áldozatokként jelennek meg, a második világháborúban történt üldözések és népírtás miatt. Ez a darab viszont másként, humorral nyúl a témához. Azt gondolom, hogy ez talán olyan görcsöket old fel az emberekben, amik idáig bennük éltek.

Azt reméljük, ha ezután kimondják azt, hogy zsidó, akkor nem feltétlenül olyan görccsel a gyomrukban teszik azt, ahogyan korábban, hanem már egy mosollyal az arcukon, mert eszükbe jut az előadás, amit láttak, vagy az előadás után megkóstolják a flódnit vagy a kóser szilvapálinkát, és a három közül az egyik csak mosolyt csal a néző arcára

– nyilatkozta az OrosCafénak Borgula András rendező.

A Gólem Színház művészeti vezetője továbbá az előadás sikerességét a téma mellett egyrészt a Vinnai András által írt humoros, olykor nyers szövegekben látja, másrészt azokban a színészekben, akik félelem nélkül úgy mondják el a monológokat, dialógusokat, hogy azzal a szövegben rejlő összes mélységet elő tudják hozni.

A humort és trágár kifejezéseket is felvállaló előadás ellenséges indulatokat és rokonszenvet egyaránt tükrözött a témával kapcsolatban, egyszerre provokatív és elgondolkodtató. Az egyszerűen értelmezhető, napi szituációktól az egészen elvont, amolyan “gondolatkísérletig” példát adott arra, mennyiben változik a kimondott szó, ha más-más ember ajkát hagyja el. Például a “kedves zsidó” és a “tetves zsidó” szókapcsolat.

A Lefitymálva a 2013-as Humorfesztiválon a Legjobb színházi előadás díját nyerte el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.