- hirdetés -

A világ számos országában híres ősi magyar harcművészetet, és annak iskolát teremtő Kassai Lajos munkásságát, szellemiségét ismerhetik meg a nézők.

Orosházán is vetítik Kaszás Géza filmjét március 2-án, 18 órától a művelődési központban. A kétórás, látványos dokumentumfilm után lehetőség lesz beszélgetni a rendezővel is.

De kiről is szól?

25 év alatt építette fel a lovasíjászatot oktató iskoláját, íjász, sőt lovasíjász, aki szőrén üli meg a lovat, és ólomsúlyokkal nehezített ruhában végzi mindennapi munkáját az állandó erőnlét érdekében. Sportember, aki példát ad kitartásban, természetközeli szemléletmódban. Kaposmérői Sólyomvölgye azok számára irigylésre méltó környezet, akik a „vissza a természethez” elv alapján szeretnének élni. Amit tesz, az ősök tisztelete fogalmazódik meg, és ahogy fogalmaz a film: nem az ősöket kell követnünk, hanem amit az ősök követtek.

„Lóra ültem, hogy világot lássak, íjat fogtam, hogy célt találjak” – ez Kassai és a film mottója is. Talán rá is igaz, hogy a világban jobban ismerik, mint itthon, emiatt is született meg a film, Kaszás Géza rendezésében.

A januári bemutató után így nyilatkoztak nézők és alkotók:

Tagja a Megszállottak Klubjaként ismert közösségnek, amely olyan rendkívüli teljesítményt nyújtó embereket tömörít, akik nem olimpiai sportágban jeleskednek: pl. Fa Nándor óceáni vitorlázó, Bessenyei Ferenc műrepülő, Monspart Sarolta tájfutó. Ők csapatban harcolnak a tiszta sportértékekért, a drogok, egészségre káros szenvedélyek terjedése ellen.

Céljuk „az emberi teljesítményen keresztül az emberi minőséget megmutatni a világnak” – fogalmaz egy interjúban Kassai Lajos.

Katartikus közösségi élményről beszélnek azok, akik látták a kétórás dokumentumfilmet. A film ismertetőkből kiderül: ha Hollywood olyan szuperprodukciót forgat, amiben lovasíjászok szerepelnek, akkor Kassai Lajost kérik fel szakértőnek és ő tanítja be a sztárokat, mint a legutóbb Kínában forgatott filmben Matt Damon-nak. Kínában Kassait sztárként ünneplik mind a bemutatókon, mind a televízióban.

A nagy hatású film az általa újrateremtett – csak az elődeinkre jellemző ősi harci képességgel – a lovasíjászattal, az abból létrejött, a világban futótűzként terjedő sporttal, az ezt körülvevő izgalmas, érdekes szellemi háttérrel foglakozik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.