- hirdetés -

Nonfiguratív és absztrakt festmények, grafikák, csendéletek egyaránt megtalálhatók annak a tárlatnak az anyagában, amely péntek este óta várja a közönséget a Petőfi Művelődési Központ színháztermi előcsarnokában.

Gitárzenével kezdődött a megnyitó, Bagaméri András erre az alkalomra írt szerzeményével köszöntötte az alkotót, egyúttal az érdeklődők lehetőséget kaptak az első elmélyülésre, miközben a dallamokat hallgatták. Némely alkotás megnyugtatta a tekintetet, mások csapongásra késztették, éppen úgy, ahogyan Mihály László csapong jó értelemben a különböző stílusirányzatok között.

A 62 éves, egyébként három műszakban dolgozó művész eredetileg szobafestőnek készült, a rajzolást, festészetet utoljára az iskolában tanulta tanároktól, azóta saját magát képezi. Talán éppen ezért is nem választott ki és követ egyetlen irányzatot.
– Mindig a téma, a pillanatnyi lelkiállapot dönti el, milyen technikával, stílusban festem meg a képet – fogalmaz hozzátéve, saját magát nem tartja művésznek, sőt még amatőrnek sem, ő „hobbi alkotó”.

Multikulturális élményben volt része a megnyitó közönségének (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Multikulturális élményben volt része Mihály László alkotónak, az őt köszöntő Szilasi-Horváth Tibornak és a megnyitó közönségének (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Első alkalommal 2004-ben jelent meg műveivel a közönség előtt, annak a tárlatnak nem kevés iróniával az „Utolsó kiállításom” címet adta, vagyis az elsőt utolsónak gondolta. A Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete két éve kereste meg az Amatőr Alkotók ötödik kiállítását szervezve. Szilasi-Horváth Tibor elnök már ekkor munkára biztatta a tíz éve hallgató festőt, akiben mostanra érett meg az elhatározás.
– Megtapasztaltam, hogy László rendkívül szerény, a művészet iránt alázatot mutató ember, aki mostanra ismét nagy kedvvel alkot. Amikor megmutatta fiatal kori és úgymond érettebb munkáit és összeállt a mára tervezett, technikáiban, témáiban, stílusában gazdag kollekció, éreztem, hogy a mai napon megnyíló kiállítás más lesz, mint amit a helyi kiállításokra járó közönség általában megszokott – méltatta köszöntőjében az alkotót Szilasi-Horváth Tibor.

Mint fogalmazott, számára már a jól megválasztott, Keresztutak cím is elgondolkodtató. Jelentheti a művész gyötrődését az alkotás folyamata alatt, de a naturalista és az absztrakt világ vagy a kezdet és vég találkozását is.

Mihály László a nézőre bízza, hogy kinek melyik jelentéstartalom köthető a képekhez, azt mondja, mindenkinek ajánlja, aki érdeklődik a festészet iránt, mert a sokféle stílus között jó eséllyel talál egy neki tetszőt. A tárlat március 6-ig várja a látogatókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.