- hirdetés -

Létezik a Facebookon egy 28 ezer főt számláló zárt csoport, amelynek a neve: Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok. Vezetőjük az orosházi Varga Endre.

Két és fél éve kapott lendületet az akkor pár száz fős kis csoport, azóta folyamatosan jönnek a gluténmentes diétában érintettek, és ma már egy kisvárosnyi ember cserél gondolatokat és recepteket napi több ezer hozzászólásban azért, hogy tapasztalatokkal, tanácsokkal segítsék egymást, vagy csak kibeszéljék magukból mindazt, ami ezzel az egyáltalán nem könnyű életformával jár.

A csoport a nyugalom szigete, tilos a veszekedés, a személyeskedés. Meg lehet vitatni témákat, de egymás megértésével és mások véleményének az elfogadásával. Megosztják egymással a nézeteiket, de nem akarják megtéríteni a többieket. A csoport olyan, mint egy vidám, békés vásári forgatag.

– Mára több értelemben is igazi gyűjtőhely lettünk. Egyrészt azért, mert a csoportban folyamatosan tartják a kapcsolatot a gluténérzékenyek, de többek között sok olyan tagunk van, aki a tejérzékeny, cukorbeteg, pajzsmirigy problémás, de magatartászavaros és autista gyermekek szülei is a közösségünk tagjai. Másrészt pedig azért, mert egy igazi összmagyar fórum lettünk, ahová a Kárpát-medencéből és a világ különböző országaiból jönnek össze a témáink iránt érdeklődők beszélgetni. Ma már tagjaink között vannak a hazai gluténmentes piac résztvevői, a termékgyártók és a forgalmazók többsége is – tájékoztatott Varga Endre.

A csoport híre olyannyira nagy, hogy tagjai közül többen előadást tartanak, ismert gasztrobloggerekké váltak, és több szakmai felkérést is kaptak, hogy segítsék és könnyebbé tegyék a gluténmentesek életét. A csoportba itt lehet felvételt kérni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.