- hirdetés -

Orosházán nincs belvíz, de az ország többi részén igen. 25 ezer hektár földet érint a veszély, az elöntött földterületek nagysága Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legnagyobb, több mint 14 ezer hektár.

Az elmúlt napokban országos szinten némileg csökkent a belvízzel elöntött földterület nagysága, de még mindig jelentős gondot okoz. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén – melyhez Orosháza is tartozik – a legnagyobb mértékű elöntések Csongrád megyében vannak. Orosházán jelenleg nem rendeltek el védekezést, nagyjából 20 százalékos a csatornák telítettsége.

– Orosháza belterületén jelenleg nincs belvíz. Megelőző intézkedéseket tettünk közösen az önkormányzattal és az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-vel. Rendszeres helyszíni szemléket tartunk, hogy megelőzzük a bajt – fogalmazott Győző-Molnár Árpád, tűzoltó alezredes, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője.

Rendszeres helyszíni szemléket tartanak, hogy megelőzzék a bajt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Rendszeres helyszíni szemléket tartanak, hogy megelőzzék a bajt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Orosháza belvíz- és csapadékelvezető rendszerét folyamatosan takarítják, a szemléknek és ellenőrzéseknek a célja az, hogy ha bármi gond felmerülne, azonnal észleljék és intézkedjenek a karbantartók. Ezeket a munkálatokat soron kívül végzik, ennek is köszönhető, hogy Orosháza belterületén nincs belvíz.

A talaj még elbírja a sok csapadékot

Orosháza külterületein sem jellemzőek az elöntések, Szollár Szabolcsot, a Vegetáció Kft. cégvezetőjét kérdeztük a város keleti részén található földek helyzetéről.
– Szerencsére ezen a területen sincs belvízveszély. Januárban 48 mm csapadék hullott, míg decemberben 50 mm, tehát az átlagnál lényegesen több eső esett térségünkben. A talaj még elbírja ezt a csapadékmennyiséget, ezért azokon a földeken, ahol gazdálkodnak még nem áll meg a víz – tájékoztatott.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, ezekből jelenleg 34 üzemel: 30 szivattyútelep I. fokú, 4 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk kedden több mint 1 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 3800 hektár, ebből 2000 hektár vetés-szántó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.