- hirdetés -

Szeptembertől egy szakon indul nappali képzés a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében, amire február 15-ig lehet jelentkezni. Nyáron városunkba költözik a főiskola központja, és már szervezik a stratégiai megállapodásokat a környék középiskoláival is.

Mint korábban már írtunk róla, hatalmas lökést kap Orosháza oktatási rendszere, hiszen a nyáron városunkba teszi át központját a Kodolányi János Főiskola. Az eddig székesfehérvári központtal működő intézmény rektori tanácsa szeptembertől tehát Orosházáról irányítja majd a helyi, a budapesti és a fehérvári főiskolai karokat.

A költözés miatt új stratégiát kell kidolgoznia az intézménynek, amelyben szerepel, hogy Orosházán jelentősen fejlesztik az oktatást. Ennek egyik első, de jelentős lépése, hogy idén szeptembertől újra lesz nappali tagozatos képzés a városban.
– A szociális munka szak lesz az első nappali képzés, ami újra elérhető lesz Orosházán idén ősztől – mondta az OrosCafénak dr. Szabó Péter rektor. – Emellett távoktatásban a turizmus-vendéglátást, a gazdálkodástudományi szakot és a pedagógus képzésekben a szakirányú továbbképzéseket is indítjuk. Most is közel 300 hallgatónk van Orosházán, és ezt a számot jelentősen szeretnénk növelni – fogalmazott a főiskola vezetője.

A diákoknak február 15-ig van lehetőségük dönteni, hova jelentkeznek (Fotó: Rajki Judit)
A diákoknak február 15-ig van lehetőségük dönteni, hova jelentkeznek (Fotó: Rajki Judit)

dr. Szabó Péter felhívta a jelentkezők figyelmét, hogy a február 15-i határidő jogvesztő, tehát aki addig nem jelentkezik főiskolára, egyetemre, az a következő tanévben kimarad a felsőoktatásból.

– Kérem a diákokat, hogy minden dokumentumot töltsenek fel amit kér a rendszer, és amikor leérettségiznek, ne felejtsék el az érettségi dokumentumokat is feltölteni.

Évente a jelentkezők 15-20 százaléka ilyen buta adminisztrációs hiba miatt marad le a felvételiről és veszít egy évet – fogalmazott dr. Szabó Péter.

Partnerség a középiskolákkal

A rektor hozzátette, már elkezdték a középiskolai partnerség kialakítását, külön programot dolgoztak ki a szakképzési centrumokkal és a gimnáziumokkal való együttműködésre.
– Volt már egy közös megbeszélés a környék középiskolának vezetőivel, ahol nagyon sok javaslatot és új impulzust kaptunk a közös munkához. A következő hetekben az iskolák vezetőivel egyenként leülünk tárgyalni, és májusban jöhetnek a stratégiai együttműködések – fogalmazott.

Jöhetnek az új szakok

Kiemelte, fontos a szerepe a Békés Megyei Képzési Klaszternek, hiszen ott kaphatnak naprakész információkat az ipari szereplőktől. A műszaki képzés beindítását partnerintézetek segítségével tervezik, már meg is kezdődtek az erre irányuló tárgyalások két magyar és egy külföldi egyetemmel. A helyi nagy cégekkel közösen 2017-től várható a duális képzés elindulása.

A költözésről szólva kiemelte, a szenátusi és fenntartói döntések megszülettek, és már ki is dolgozták az orosházi régióra vonatkozó 5 éves oktatásfejlesztési programot, amit február 11-ig kell benyújtani a minisztériumnak. Ennek alapján elmondható: 2017-től jelentős változás lesz az orosházi oktatásban, akkortól jelenik meg például a tanító szak, az óvodapedagógus szak és az államháztartási pénzügyi szakirány.

A térség országgyűlési képviselője, Simonka György és Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán részt vettek az előkészítő munkában a székhelyáthelyezéssel kapcsolatban.
– Minden eszközzel támogatjuk az orosházi felsőoktatás fejlesztését, mert az új lehetőséget teremt a dél-békési fiatalok számára, hogy helyben szerezzék meg a piacképes tudást, és azt a későbbiekben itt kamatoztassák – mondta Dávid Zoltán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.