- hirdetés -

Egyre többen keresik fel a háziorvost magas lázzal. A betegek többsége a fiatal és középkorosztályból kerül ki. Ha betartjuk az orvos tanácsait, néhány nap alatt meggyógyulhatunk.

Az influenza figyelőszolgálatban Orosházán két felnőtt háziorvos és két gyermekorvos vesz részt.
– A kijelölt orvosok az idei év első öt hetére vonatkozó jelentéseiből megállapítható, hogy az átlagos betegforgalom számottevően nem változott, az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek arányában csak csekély mértékű emelkedés figyelhető meg, tehát az aktivitás lassan fokozódik, de még nem éri el a járványküszöböt – tájékoztatott dr. Fábián József helyettesítő járási tiszti főorvos.

A legtöbb influenzaszerű megbetegedést a 35-59 év közötti korosztályból jelentették. Dr. Soós Tibor területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvos Szüret utcai rendelőjét naponta 4-5 olyan beteg keresi fel – és számuk egyre növekszik –, akik elsősorban magas lázra, rossz közérzetre panaszkodnak.
– A betegek többsége a fiatal és középkorosztályból kerül ki, általában akik tanulnak, dolgoznak, tehát közösségben vannak. A magas láz visszatartó erő, és a betegek általában nem mennek dolgozni, megfogadják és betartják az orvos utasításait – emelete ki dr. Soós Tibor.

A magas lázzal járó betegséggel egyre többen keresik fel dr. Soós Tibor rendelőjét is (Fotó: Rajki Judit)
A magas lázzal járó betegséggel egyre többen keresik fel dr. Soós Tibor rendelőjét is (Fotó: Rajki Judit)

A legfontosabb a lázcsillapítás, bő folyadékfogyasztás és vitaminpótlás – legfőképp C-vitamin szedése, és sok-sok pihenés ajánlott. A változékony idő miatt a betegségek könnyebben elkaphatók, de ha ügyelünk az megfelelő öltözködésre, folyadékbevitelre és zöldség, gyümölcs fogyasztásra, nagy eséllyel elkerülhetjük az ilyenkor előforduló betegségeket.

Az Országos Epidemiológiai Központ január végi összesítése szerint 18 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A legtöbb megbetegedést Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében regisztrálták, míg Tolna és Veszprém megyében a legkevesebbet. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket a fővároson kívül hat megyében diagnosztizáltak. Két kórházban – Balassagyarmaton és Mátraházán – látogatási tilalmat rendeltek el az influenza miatt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.