- hirdetés -

A turizmus fellendülését, az energetikai megtakarítások növelését, magasabb színvonalú idősellátást és az ipar fejlődését is várják a most induló TOP pályázatoktól. Orosháza 2016-ban 13 pályázatot ad be közel 3,3 milliárd forint értékben.

Tavaly öt, idén pedig újabb nyolc projektötletről döntött a város képviselő-testülete, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra (TOP) nyújtanak be.

– A TOP elindulása hatalmas lehetőség a városnak, amivel élni kell, ezért pedig mindent meg is teszünk – mondta az OrosCafénak Dávid Zoltán polgármester. – A képviselő-testület többségi döntésének értelmében újabb 8 pályázatot adunk be, amire jelentős, vissza nem térítendő uniós pénzeket nyerhetünk. Orosháza további sikereinek egyik záloga, hogy eredményesen szerepeljünk minden kiíráson, így fejlődhet tovább a város. Hatékony, gyors és pontos munkát várok el ezért mindenkitől, aki ezekben a pályázatokban részt vesz – fogalmazott a városvezető.

A legújabb projektötletekről a január 29-i testületi ülésen tárgyaltak a képviselők. Összesen nyolc új pályázati elképzelés került a testület elé. Abban a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is egyetértettek, hogy minél több pénz elnyerése a cél. Fetser János MSZP-s frakcióvezető azt szorgalmazta, olyan pályázatok készüljenek, amik a lakosság megtartó képességét növelik és munkahelyeket teremtenek. Az ellenzéki politikus úgy vélte, a most beadandó pályázatok között viszont ez nem szerepe hangsúlyosan.

Tervben van a tórehabilitáció, a tó körüli tanösvény kialakítása
Tervben van a tórehabilitáció, a tó körüli tanösvény kialakítása

A területért felelős alpolgármester erre válaszolva elmondta, a TOP pályázatok nem a munkahelyteremtést, hanem a települések fejlesztését támogatják, ennek ellenére több olyan projekt is van, amihez közvetve munkahelyteremtés is kapcsolódik. Elekes Lajos hozzátette, az összes olyan TOP fejlesztés, amely a munkahelyteremtést célozza és jövedelmet termel, csak 80%-os pályázati támogatású, tehát önrész kell hozzá. Arról, hogy ilyen feltételek mellett elinduljanak-e ezeken, a testületnek kell majd döntenie.

– Komoly munka folyik a városházán, hogy az első pályázatokat március 31-én be is tudjuk adni, sőt, néhány még tavaly elfogadott projektötletnél már a tényleges előkészítés zajlik – mondta megkeresésünkre Elekes Lajos. – Még idén pályázunk többek között a nappali szociális ellátást szolgáló épületek felújítására, az ipari park fejlesztésére, a Lehel és a Könd utcai óvodák felújítására, a diákélelmezési intézmény konyhájának felújítására. A TOP pályázatokból kívánjuk megoldani a belvárosi belvízelvezető csatornarendszer korszerűsítését, az önkormányzati tulajdonú háziorvosi rendelők felújítását és a városháza felújítását is.  Tervezzük a művelődési központ épületének bővítését, ahová új közösségi funkciókat szánunk, ezzel egy időben rendeznénk a környék zöldfelületét is. Nagy hangsúlyt fektetünk a turizmusra is, ezért az Alföld Gyöngye Hotel mögött egy új gyopárosi rendezvénytér kialakítását tervezzük. Szintén gyopároshoz köthető a tórehabilitáció és a tó körüli tanösvény kialakítása, és tervezzük a fürdő melletti napelemes parkolók építését is. Az egyik fontos pályázat a leromlott városi területek rehabilitációjához köthető, ebből a Dankó és Kutasi utcai szociális bérlakások felújítása és a környék rendbetétele valósulhat meg. Ehhez kapcsolódik a beilleszkedést, integrációt segítő programok indítása az ott élő hátrányos helyzetű emberek számára – ismertette a részleteket Elekes Lajos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.