- hirdetés -

Több mint 20 év gyűjtőmunkája egy könyvben. A kötet orosházi momentumokat is tartalmaz, lévén, hogy városunkon is áthaladt egykoron a vasútvonal.

Több mint 30 érdeklődőt vonzott a városi könyvtár olvasótermébe január 27-én Wlassits Nándor: Nagyvárad-Fiume: A 100 éves gyorsvonat állomásai képeslapokon című képes kötetének bemutatója. Az eseményt a magyar kultúra napja rendezvénysorozat részeként szervezték meg, ahol a kicsivel több mint 100 oldalas könyv létrejöttének háttérinformációiról hallhattunk. A kötet szerzője, Wlassits Nándor beszélt Barabás Ferenccel, az album tervezőjével, kiadójával és Niedzielsky Katalinnal, a könyv szerkesztőjével, fordítójával.

– Nagyjából 20 évvel ezelőtt tudtam meg, hogy létezett egy olyan vasútvonal, ami Erdély kapuját összekötötte Adria partjával. Onnantól kezdve szisztematikusan kerestem a vasútvonal, illetve az azokat érintő városokkal kapcsolatos képeslapokat – mesélte a nyugalmazott rádió-távközlési mérnök, aki az összegyűjtött több mint 150 képeslappal illusztrálja a legendás vasútvonal államosainak hangulatát és az érintett városok történetét.

A kötet szerzője, Wlassits Nándor és Buzai Csaba könyvtárigazgató (Fotó: Rajki Judit)
A kötet szerzője, Wlassits Nándor és Buzai Csaba könyvtárigazgató (Fotó: Rajki Judit)

A húsznál is több település múltját idéző képek között találunk például csorvási, szabadkai és zágrábi látképeket, épületeket és településrészleteket is. Az egy évszázados múltra visszatekintő vasútvonalnak Orosházán is volt állomása, így a kötetben néhány képeslap városunk egykori mivoltát tükrözi. Így látható például a Kossuth-tér és az árpád-téri polgári iskola is. Az 1900-as évek elején indult meg ez a vasútvonal, melyet négy ország határait átlépve ma is végig lehet járni.

A nosztalgia hangulatot idéző magyar és német nyelvű kötetben nemcsak a könyv vásárlói merülhetnek el, hanem a városi könyvtárba betérők is, hiszen a kötet hamarosan onnan is kikölcsönözhető lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.