- hirdetés -

Interaktív és emberközeli szemszögből tárja elénk a Reneszánsz időutazó című kiállítás az írástörténelmet ókortól napjainkig. A tárlat február 14-ig tekinthető meg a művelődési házban.

Manapság hamarabb megyünk el egy moziba vagy bulizni a haverokkal, esetleg enni egy sütit a barátnőkkel a cukrászdában, mint múzeumba vagy bármilyen kiállításra. A tárlatokról általában a legtöbb embernek először a szaknyelven fogalmazott képaláírások jutnak eszébe, melyeken gyorsan végigrohan.

Azonban az Orosházára érkező Reneszánsz időutazó című kiállítás szakít ezzel a felfogással. A lehető leginteraktívabban és legemberközelibben mutatja be a globális grafológiai történelmet: hogyan kezdődött és hogyan fejlődött a mai szintre az írástudomány.

ggg
Új és érdekes tapasztalatokat szerezhetünk, ha megnézzük a kiállítást (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A tárlat megtekintése közben könnyen elfelejti az ember, hogy voltaképpen egy kiállításon van. Inkább olyan élményt nyújt számára, mintha rágugliztunk volna az írás történelmével kapcsolatos anyagokra, és megelevenedik előttünk a korhoz illő paravánokon az összes érdemi információ minderről, közérthető nyelven tálalva.

Érettségizőknek kimondottan ajánlott

Nem véletlenül ez az érzésünk, hisz a kiállítás szokatlan dizájn elemet tartalmaz. Látszik, hogy a grafikusok kitettek magukért, hogy az adott korokhoz illő hangulatot keltsenek a látogatókban. A kiállítás szövegei érthetően fogalmaznak, bloggerek írásait is fellelhetjük, ezáltal is közelebb hozva az embereket az alapvetően száraz témához, mindezt rendkívül szórakoztató és játékos formában tálalják elénk.

A kiállítás foglalkozik a barlangrajzok jelentéseivel, az első számok megjelenésével az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában, az ázsiai íráskultúrákkal, az indián jelekkel, egészen Mátyás király reneszánszáig mindennel, ami az írás történelmével kapcsolatos. Megtekintése nem csak iskolásoknak, bárkinek ajánlott, aki szeretne valami újat és érdekeset megtapasztalni.

A tárlat február 14-ig tekinthető meg a Petőfi Művelődési Központ Bubik István termében. További információ a művelődési ház oldalán található.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.