- hirdetés -

Orosháza több mint 700 diákja vett részt január 22-én, a magyar kultúra napján, az Együtt szaval a nemzet című programban. A közös versmondás célja nemzeti tudatunk erősítése és kultúránk ápolása.


Harmadik éve, hogy a csatlakozó iskolák tanulói egy időben mondják a Himnuszt szerte a világ magyarlakta területein. A délelőtt 10 órakor kezdődő közös versmondáson a Himnusz, a Nemzeti dal és a Szülőföldem szép határa című versek sorai hangzottak el. A programhoz idén először óvodáskorú gyermekek is csatlakozhattak. Az orosházi óvodák most nem éltek a lehetőséggel, de az iskolák annál inkább.

A református iskola diákjai is szavaltak (Fotó: iskola)
A református iskola diákjai is szavaltak (Fotó: iskola)

Az egyre népszerűbb verseléshez városunkból a református iskola mintegy 200 felső tagozatos diákja csatlakozott, továbbá a tavalyi év házigazdája, a Táncsics gimnázium közel 130, a Tisza Kálmán iskola 100 tanulója, valamint 120 vörösmartys, 120 rákóczitelepi iskolás és a Czina iskola 50 növendéke is.

Fórizs Zoltán főszervező, a Nemzeti Kreatív Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta: 1028 iskola csatlakozott a felhíváshoz, így az interneten keresztül több tízezren szavaltak közösen.

Idén is Jordán Tamás vezette a közös szavalást (Fotó: Rosta Tibor)
Idén is Jordán Tamás vezette a közös szavalást (Fotó: Rosta Tibor)

Miként az előző években, most is Jordán Tamás Kossuth-, és Jászai Mari-díjas, érdemes művész vezényelte a közös szavalást, melyet tavaly Orosházáról, idén pedig Szarvasról közvetítettek. Az akcióhoz a résztvevő diákok idén is az internet segítségével csatlakozhattak.

A rendezvény ünnepélyes staféta átadója a szarvasi Cervinus Teátrumban volt, melyen többek között részt vett Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere és dr. Blahó János, a Táncsics gimnázium intézményvezetője is. A nagyszabású eseményt most is egy díjátadó ünnepség zárta, ahol a 2015-ös év hazai, illetve külföldi intézményeinek legnézettebb és legkreatívabb videóit jutalmazták.

A kezdeményezés a magyar kultúra napjához kapcsolódik, melyet idén 27. éve ünnepelünk annak emlékére, hogy 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz írását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.