- hirdetés -

A múlt héten beültették a speciális hallókészüléket a nyitott gerinccel született hatéves Zsófikának, a beavatkozás sikeres volt.

A nyitott gerinccel született hatéves Zsófikáról már többször írtunk az OrosCafén. Páratlan összefogás indult el Orosházán, hogy a kislány egyik álma megvalósulhasson, mégpedig, hogy hallhasson. Zsófi az elmúlt két évben fokozatosan elveszítette hallását, ma már egyáltalán nem hall.

Zsófika a műtét előtt - közelebb egy álomhoz (Fotó: család)
Zsófika a műtét előtt – közelebb egy álomhoz (Fotó: család)

A hagyományos hallókészülékes kezelés nála nem elegendő, egy implantátumot kell beültetni, amit külföldről szereznek be és a családnak kell megvennie, ára 150 ezer forint. Tavaly nyáron írtunk először a kislányról, a család műanyag kupakokat kért, hogy az abból befolyt összegből megvehessék a speciális hallókészüléket. Az orosháziak azonban nemcsak a kupakokat gyűjtötték rendületlenül, hanem anyagilag is támogatták a családot, sok magánember, civil szervezet fogott össze a kislányért.

Ennek köszönhetően összegyűlt a pénz a hallókészülékre, ami októberben meg is érkezett. Számos vizsgálat következett ezután, hogy minden rendben legyen a műtét napjára, amely január 13-án volt.  – Szerencsére minden rendben volt, nagyon bátran viselkedett Zsófi, pedig 5 és fél óra volt a műtét. Négy hét gyógyulás következik, ebben az időszakban nagyon kell vigyázni, hogy Zsófi ne kapjon el semmilyen betegséget – osztotta meg az édesanya, Noémi.

A kislány és a család életében nagy nap lesz február 16-a, hisz akkor mennek – ahogy az édesanya fogalmazott – az első „hangfelvételre”. Ezt követően egy ideig hetente járniuk kell kontrollra is. – Rovó professzor szerint elég bonyolult volt a műtét, de sikerült, mert még a műtőben megnézték funkcionál-e a hallókészülék, és rendben volt. Nagyon várom azt a bizonyos februári napot, hogy láthassam Zsófi kis arcán, ahogyan az első hangokra reagál – mesélte meghatódottan az édesanya.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.