- hirdetés -

Idén is népszerű volt a sváb batyus bál. Több mint négyszázan választották szombat esti kikapcsolódásnak a Német Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényét.

Az Orosházi Fúvóskamara sváb zenéi fogadták a bálozókat január 16-án a Táncsics gimnázium sportcsarnokában. A batyus bálat mindig január harmadik hétvégéjén rendezik, ami a farsangi időszak kezdete volt a régmúltban. Ekkor már megvoltak a disznóvágások, volt friss étel a kamrákban és a tavaszi munkák előtt a paraszti hagyományok szerint ekkor volt a szórakozás, a mulatozás ideje. És miért batyus? A válasz egyszerű:  mindenki maga hozza az ételt, italt, de még a tányért és a poharat is.

A Batyus bál 2000-ben indult útjára, idén tehát már 16. alkalommal gyűltek össze a bálozók
– A cél nem változott: a magyarországi németség hagyományát meghonosítani és bemutatni. Ez sikerült, hiszen a Batyus bál azóta is töretlenül népszerű – mondta dr. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke. – A vendégkör folyamatosan változott az évek alatt. Többen kiöregedtek, de mindig vannak új bálozók. Meg tudunk újulni, hiszen most is több mint 400-an báloznak. Sajátságos réteget tudtunk megszólítani annak idején, és a bál jellegzetessége, hogy politika mentes. Itt vannak jobb és baloldaliak, de nincs vita, mindenki együtt koccint és beszélget. Itt tapsolni csak a fellépőknek és a legfiatalabb bálozónak kell, aki idén a másfél éves Pántye Viktória volt – fogalmazott dr. Abonyi Lajos.

A bál legfiatalabb vendége a másfél éves Pántya Viktória volt (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
A bál legfiatalabb vendége a másfél éves Pántya Viktória volt (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Azonban nem csak Orosházáról érkeztek bálozók.
– Annak idején barátok meghívására jöttünk, és mivel nagyon jól éreztük magunkat, azóta is itt vagyunk minden évben. Kiváló a társaság, jó a hangulat és színvonalas a műsor is, megéri ezért átjönni Orosházára – fogalmazott a békéscsabai Bender Ferenc, aki már 10 éve jár a Batyus bálba.

A Soroksári Német Nemzetiségi Táncegyüttes tagjai polkákat, keringőt, mazurkát adtak elő a közönség vastapsa mellett. Az egyik táncos, Mányi Annamária kérdésünkre elmondta, ő már járt Orosházán, így tudta, hova érkezik.
– Mindig öröm ennyi ember előtt fellépni, főleg, hogy a közönség érti és értékeli is a produkciót – fogalmazott a táncos.

A Soroksári Német Nemzetiségi Táncegyüttes tagjai felkérték egy táncra a közönséget is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Soroksári Német Nemzetiségi Táncegyüttes tagjai felkérték egy táncra a közönséget is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A zenét ezúttal is a kiváló mohácsi zenekar, a Karawanka szolgáltatta, akik hajnalig húzták a talpalávalót a kitartó bálozóknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.