- hirdetés -

Különleges vendéget köszöntöttek április 4-én délelőtt a Polgármesteri Hivatalban. Baráti, ismerkedő látogatásra érkezett a Weimar melletti Kromsdorf kisvárosának polgármestere a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) szervezésének köszönhetően.

Türingia tartomány kisvárosának, a Weimartól mintegy hat-hét kilométernyire található, 1600 lelkes, dinamikusan fejlődő iparvárosnak, Kromsdorfnak a polgármestere, Gunter Braniek látogatott családjával együtt április 4-én Orosházára. Érkezésének megszervezése a Német Nemzetiségi Önkormányzat érdeme volt, dr. Abonyi Lajos és dr. Formann István kísérte el a Polgármesteri Hivatalba, ahol Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere fogadta vendégüket.

– A mostani látogatás alapja még a Német Nemzetiségi Önkormányzat tavaly augusztusi, Kromsdorfban tett látogatása volt, a kisváros önkormányzata akkor a reformáció 500 éves jubileumára hívott meg minket, hogy tartsunk két rövid előadást. Az esemény búcsúestjén, Gunter Braniek elmondta, nagyon szívesen viszonozná a látogatást, ő is szeretne eljönni minél előbb Orosházára – mesélte Abonyi Lajos, az NNÖ elnöke.

Kromsdorf polgármestere látogatott Orosházára (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette a két város közös története ennél jóval régebbre, 1976-ra nyúlik vissza. Akkoriban a Kossuth Lajos Szakképző Iskola akkori diákjai szinte évente jártak Kromsdorfba, de az 1998-ban alakult NNÖ is elsődleges feladatának tekintette a külföldi kapcsolatok ápolását. A legjelentősebb esemény a Pap Gyula, orosházi festőművész születésének századik évfordulójára szervezett, Weimarban, Kromsdorfban és Orosházán is megtartott kiállítás volt, aminek nagy és pozitív visszhangja volt Türingiában.

Az ajándékok átadása után a két polgármester kölcsönösen bemutatkozott egymásnak, végül néhány mondatban bemutatták egymásnak a két várost, valamint működésüket, jellegzetességeiket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.