- hirdetés -

Január 21-éig minden csütörtökön útjára indul a fenyőfajárat, hogy a lecsupaszított karácsonyfákat az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. újrahasznosítsa.

A hagyományok szerint a karácsonyfáról január 6-án, azaz vízkereszt idején szoktuk leszedni a díszeket. A csupaszon maradt vágott fenyők elszállításában idén is számíthatunk a Városüzemeltetési Zrt. segítségére. – Orosházán január 7-én, reggel 8 órától indult el a fenyőfajárat, a Hajnal utcában kezdték el összeszedni a kihelyezett fenyőket – mondta Magon Péter, a Városüzemeltetési Zrt. kertészeti ágazatvezetője.

Évről-évre egyre kevesebb a kidobott fenyőfa, mert sokan eltüzelik (Fotó: Rajki Judit)
Évről-évre egyre kevesebb a kidobott fenyőfa, mert sokan eltüzelik (Fotó: Rajki Judit)

Mint a korábbi években is, a fenyőfajárat körbejárja a lakótelepeket. – Munkatársaink a szükségtelenné vált fenyőfákat az orosházi komposztálótelepre szállítják, ahol azokat zöld hulladékként hasznosítják. Ez azt jelenti, hogy a fákat előbb egy faaprító géppel ledaráljuk, és mulcsként értékesítjük – fogalmazott a szakember, aki azt is elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre kevesebb fenyő kerül a szeméttárolók mellé. – Arra számítunk, hogy idén is kevesebb fa lesz, mint akár 3-5 évvel ezelőtt. Ennek valószínűleg az az oka, hogy sokan tüzelőként használják fel – tette hozzá Magon Péter.

A Városüzemeltetési Zrt. ezúton kéri a lakosságot a fenyők teljes mértékű lecsupaszítására, mert így jelentősen könnyebb a feldolgozása. Fontos, hogy a fán lehetőleg ne maradjon dísz, szaloncukorpapír, fémakasztó, csillagszóró.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.