- hirdetés -

Karácsony hetében ezúttal recepttel is készültünk, segítségünkre az idén Masterchef címet is elnyert Törőcsik Zoltán olimpiai aranyérmes mesterszakács volt. Azt mondja, egyszerű, könnyen elkészíthető, de nagyon finom ételt nyújt most át.

Olivával és szárított paradicsommal töltött csirkemellfilé rolád, zöldborsós burgonyapürével, gyöngyhagymamártással és pirított zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:
Csirkemellhez:
– 4 db+1 db csirkemellfilé
– 50 gr fekete és zöld olívabogyó apróra vagdalva
– 50 gr paradicsom apróra vagdalva
– kevés finomra vágott petrezselyem
– 4 db kelkáposzta levél
– 1/2 dl tejszín
– só
– őrölt bors

Zöldborsós burgonyapüréhez:
– 500 gr hámozott burgonya
– 100 gr zöldborsó
– 2 dl tejszín
– só
– őrölt bors

Gyöngyhagyma mártáshoz:
– 100 gr gyöngyhagyma
– 1 evőkanál vaj
– 1 evőkanál kristálycukor
– 1 evőkanál liszt
– 4 dl víz
– só
– őrölt bors

Zöldségekhez:
– sárgarépa-hámozva, dekoratívra vagdalva
– brokkoli-rózsáira szedve
– karfiol-rózsáira szedve
– piros kaliforniai paprika
– cukkini-vagdalva
– gomba
– 1 evőkanál vaj
– 1 evőkanál méz
– só
– kevés vagdalt petrezselyemzöld

Elkészítése:

Egy kisebb lábasban forraljunk fel kb. 1 liter vizet, majd tegyük bele egyenként a kelkáposztaleveleket. 10-15 másodperc múlva fordítsuk meg a másik oldalukra, újabb 15 másodperc múlva vegyük ki a vízből, és helyezzük azokat egy tiszta konyharuhára, hogy kihűljenek és szárazak legyenek.
Vegyük elő a csirkemelleket, és egy vágódeszkán 4 darabot hosszában egy késsel nyissunk ki, majd egy húsverő kalapáccsal ütögessünk meg gyengén, hogy vékonyabb legyen, így könnyebb lesz feltekerni később. Az ötödik csirkemellet vagdaljuk apróbb darabokra és daráljuk le kétszer, vagy egy háztartási robotgéppel pürésítsük le. Tegyük egy tálba és gyengén sózzuk meg és borsozzuk, adjuk hozzá a tejszínt, vagdalt petrezselymet, a vagdalt olívabogyókat és a vagdalt paradicsomot. Keverjük össze a tölteléket.

Ízletes, egészséges és Zoltán szerint könnyen elkészíthető. Érdemes megpróbálni.
Ízletes, egészséges és Zoltán szerint könnyen elkészíthető. Érdemes megpróbálni.

A négy csirkemellet tegyük egymás mellé, sózzuk és gyengén borsozzuk meg. Mindegyik csirkemellre tegyünk egy-egy kelkáposztalevelet, majd osszuk el a tölteléket a csirkemelleken. Egy evőkanál segítségével simítsuk el a tölteléket egyenletesen. Most óvatosan tekerjük fel a csirkemelleket, így roládokat kaptunk. Csavarjuk őket alumíniumfóliába, és az alumíniumfólia két végét csavarjuk össze. Helyezzük tepsibe a roládokat és öntsünk alá 1 dl vizet. Tegyük a sütőbe kb. 180 fokra és süssük készre kb. 30-35 percig.

A burgonyapüréhez tegyük fel főni a burgonyát gyengén sós vízben. Egy kisebb lábasban tegyünk fel kb. fél liter vizet forralni, tegyük bele a zöldborsót és egy perc fövés után szűrjük le. A zöldborsót tegyük egy turmixgépbe, melegen adjunk hozzá kb. 1/2 dl tejszínt és pürésítsük. Ha a burgonya megfőtt, szűrjük le azt, és törjük át burgonyatörőn, adjuk hozzá a zöldborsópürét, a maradék tejszínt, sózzuk és gyengén borsozzuk, majd keverjük össze alaposan. Szép zöld burgonyapürét kaptunk, helyezzük meleg helyre.

A mártáshoz olvasszuk fel a vajat egy kisebb lábasban és tegyük bele a gyöngyhagymákat és a kristálycukrot. Pároljuk együtt, míg a cukor karamellizálódott és szép barna. Szórjuk rá a lisztet és keverés mellet öntsük hozzá a vizet. Forraljuk fel lassan állandó keverés mellett, így nem lesz csomós a mártás. Ha esetleg túl sűrű lenne, kevés vizet öntsünk hozzá. Tegyük félre a mártást is.

A zöldségekhez olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg a cikkekre vágott gombát, adjuk hozzá a darabolt piros paprikát, sárgarépát, a rózsáira szedett karfiolt és brokkolit, cukkinit. Sózzuk és borsozzuk gyengén, adjuk hozzá a vagdalt petrezselyemzöldet és gyenge tűzön pirítsuk őket együtt ropogósra. Nem kell puhának lenniük, az a jó, ha a zöldségek ropogósak. Végül ízesítsük a mézzel.

Tálaláskor vegyünk elő négy tányért és a tányérok közepén osszuk el a burgonyapürét. A csirkeroládokat bontsuk ki a fóliából, és vágódeszkán szeljük fel 3-4 szeletre mindegyiket, majd helyezzük őket ízlésesen a burgonyapürére. A zöldségeket helyezzük a tányérokra és szervírozzuk a meleg mártással. Próbáljuk úgy a tálalást, hogy a tányéron minden látszódjon, így nagyon ízlésesen mutat. Dekorálhatjuk petrezselyemlevéllel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.