- hirdetés -

Hosszú idők óta személyes tettel bizonyítják az emberséget, önzetlenséget. A véradókat köszöntötte csütörtökön a megyei vöröskereszt.

Az orosházi Orbán Benő a katonaság ideje alatt adott először vért, mint mondja, akkor az érte kapott szabadság motiválta. Az évtizedek alatt azonban természetessé vált számára, hogy karját nyújtva segít, ma már 120-szoros véradó – Orbán Benő mellett több véradó önzetlen segítségnyújtását is elismerték azon az ünnepségen, amit december 10-én az Eötvös katolikus iskola ebédlőjében tartott a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete.

A helyi és kistérségben élő véradók, a több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradómozgalomban kiemelkedő emberek tevékenységét köszönték meg a szervezők.
– Ha egy szóval szeretnénk leírni az ünnep üzenetét, akkor az emberség ünnepének nevezhetjük a Véradók Napját. Tiszteletünket és hálánkat fejezzük ki azok előtt, akik hosszú idő óta személyes tettel bizonyítják az emberséget, az önzetlenséget. A véradók adománya, a szervezők munkája nagy értékű cselekedet, pótolhatatlan a betegek gyógyításában, az életek megmentésében – emelte ki beszédében Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Nem lehetünk elég hálásak a véradóknak (Fotó: Rajki Judit)
Nem lehetünk elég hálásak a véradóknak (Fotó: Rajki Judit)

– Aki vért ad, az életet ad – vette át a szót Dávid Zoltán polgármester, aki hozzátette: köszönet illeti azokat, akik rendszeresen vért adnak, és ezzel embertársaikon segítenek. De köszönetet jár azoknak is, akik részt vesznek a véradások lebonyolításában, a véradásszervezésben, biztosítják annak zökkenőmentességét a térségben. És azoknak a munkáltatóknak is köszönetünket fejezzük ki, akik támogatják munkavállalóikat abban, hogy vért adhassanak.

– Aki rendszeres véradó, azok közül mindenkinek megvan arról a hitvallása, miért csinálja. Nem lehetünk véradóinknak elég hálásak páratlan önzetlenségükért – ezt már Fekécs Levente, a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi szervezetének elnöke mondta el, aki maga is hetvenszeres véradó. Dr. Méhes Mónika, a Véradó Állomás főorvosa kiemelte, csak hála és köszönet jár azoknak, akik a mai rohanó világunkban időt szakítanak arra, hogy vért adjanak. És teszik ezt önzetlenül, pusztán azért, hogy segíthessenek, reményt adva ezzel nagyon sok embernek az élethez.

A Forrás református óvoda műsora után oklevelet és ajándékot kaptak azok, akik legalább 50-szer adtak vért, voltak néhányan, akik 100-nál is többször tartották már karjukat véradásra, közülük két orosházi is megyei elismerésben részesült: Orbán Benő (120-szoros), Mazán János (110-szeres). Az elismeréseket Dávid Zoltán és Fekécs Levente nyújtotta át a véradóknak.

Decemberben még háromszor segíthetünk. December 15-én, 22-én és 31-én 8-12 óráig várják a véradókat a kórház bejárata melletti Véradó Állomáson.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.