- hirdetés -

Közel 100 millió forintból újult meg az Orosházi Járási Hivatal épülete. Az energetikai felújítással évente 5 millió forintot takarítanak meg, ráadásul az ott dolgozóknak és az ügyfeleknek is kényelmesebb, kulturáltabb lesz az ügyintézés.

Az állam által 1972-ben épített, közel 2000 négyzetméter területen fekvő Szabadság téri négyszintes irodaház 1991-ben önkormányzati tulajdonba, majd a járási rendszer kialakításakor a város döntése alapján ingyenes állami tulajdonba, a Békés Megyei Kormányhivatal vagyonkezelésébe került. Az átadás után elsőként megújult a főtér felőli homlokzat, az irodák és a tárgyalók egy részét is felújították, majd 2015 januárjában átadták a Kormányablakot.

Idén július végén kezdődtek a nagyszabású felújítási munkák, és négy hónap alatt el is készültek vele. December 4-én pedig ünnepélyes keretek között át is adták a felújított épületet.

Az állam tartozik köszönettel

A megnyitón Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese elmondta, legfontosabb, ha valaki ügyintézés miatt az államhoz fordul, akkor az állam szolgáltasson és ne uralkodjon felette.

– Nem az állampolgárok tartoznak hálával az állam felé, hogy az működik, hanem az államnak kell köszönetet mondani azért, hogy az emberek a befizetett adókkal, az adatszolgáltatásokkal és az együttműködés készségével fenntartják azt.

A hatékony működéshez azonban sok fejlesztésre van szükség, ilyenek a Kormányablakok, amik immár minden járásban megtalálhatók – fogalmazott.

Csepreghy Nándor (Fotó: Rajki Judit)
Csepreghy Nándor (Fotó: Rajki Judit)

Hozzátette, a gyors és hatékony ügyintézés erősíti az ország versenyképességét,  emellett kisebb bürokráciával és kevesebb költséggel is jár.
– Több száz milliárd forintot fordítunk arra, hogy versenyképessé tegyük az államot. 2016. január 1-jétől rengeteg állami szolgáltatást ingyenesen vehetnek igénybe az állampolgárok. 2018-ig pedig elérjük, hogy minden háztartás rá tudjon csatlakozni a szélessávú internetre, így az ügyek egy részét otthonról is el lehet majd intézni – zárta Csepreghy Nándor.

A Békés Megyei Kormányhivatal kezelésébe közel 150 ingatlan tartozik megyei szinten, ezért nem mindegy, milyen költségek jelentkeznek ezek üzemeltetése során.
– A kormányhivatal célja, hogy tudatos vagyongazdálkodást folytasson. Alaposan átnéztük az összes megyei ingatlant, és ahol kellett, felújításba kezdtünk. Az orosházi épületnél elengedhetetlen volt az energetikai megújulás, ezért pályáztunk rá, és közel 100 millió forintot nyertünk. A nyílászárók cseréje, a külső hőszigetelés és a napelemes rendszer kiépítése után 75 százalékkal csökken az épület fenntartási költsége, ami éves szinten 5 millió forintos megtakarítást jelent – ismertette a számokat Gajda Róbert megyei kormánymegbízott.

Szalagvágók. Gajda Róbert, Lustyikné dr. Papp Anikó, Simonka György, Dávid Zoltán, Csepreghy Nándor (Fotó: Rajki Judit)
Szalagvágók. Gajda Róbert, Lustyikné dr. Papp Anikó, Simonka György, Dávid Zoltán, Csepreghy Nándor
(Fotó: Rajki Judit)

Köszöntőjében Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere örömét fejezte ki, hogy az épület immár nem csak szerepét tekintve, hanem külsejét illetően is megújult.
– Mind belső tereiben, mind pedig külső megjelenésében méltón képviseli a járási hivatal államigazgatásban betöltött szerepét. Egyúttal illeszkedik az elmúlt időszakban jelentős változásokon keresztül ment városközponthoz, szép főterünkhöz. Ezzel a felújítással a 21. századi szolgáltatások mellett mostantól 21. századi körülmények várják a város és a járás lakosait – fogalmazott Dávid Zoltán. Hozzátette, a felújítás után újabb igazolást nyert, hogy Orosháza korábbi vezetése jól döntött, amikor az épületet az állam rendelkezésére bocsátotta, hiszen abban folyamatos a fejlődés.

A járási hivatal vezetője hangsúlyozta, az épület megújulásával az ügyfelek modern, a kor követelményeinek megfelelő ügyfélteret kapnak.
– Emellett az is örömteli, hogy végre a hivatal munkatársai is megfelelő körülmények között tudnak dolgozni. Ez a környezet pedig elősegíti a gyorsabb, hatékonyabb munkavégzést – mondta  Lustyikné dr. Papp Anikó.

Íme a lista, mit cseréltek és mit építettek be

Az épület homlokzatára 15 cm polisztirol hőszigetelés került, időjárásálló, öntisztuló vékonyvakolattal. A földszinti homlokzatokra a nagy igénybevételre tekintettel lapburkolat készült. Megtörtént az új lapostető hő- és vízszigetelése, az elavult fa ablakok és ajtók cseréje korszerű alumínium és műanyag nyílászárókra háromrétegű üvegezéssel. A lapostetőre 32,5 kW teljesítményű inverteres napelemet szereltek. Az így megtermelt energiát elsősorban az épületben használják majd, a felesleges energiát pedig visszatáplálják az elektromos hálózatba.

A főtér felől már rendben van, hamarosan a többi részét is felújítják (Fotó: Rajki Judit)
Előtte… (Fotó: Rajki Judit)
Utána... így néz ki a felújított épület (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Utána… így néz ki a felújított épület (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az épületben található a kormányablak, a hatósági és gyámügyi-, a népegészségügyi- és az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztály. De itt látja el feladatát a Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának pártfogó felügyelője és a Magyar Államkincstár állampapír értékesítési pontja is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.