- hirdetés -

A tökéletes pillanat csak egyszer fordul elő, a fotósnak ezt kell megörökítenie. Faragó György az elmúlt évtizedekben évben analóg fotógépével bejárta Európát, ezeket a képeket láthatjuk a PMK-ban.

Faragó György sok helyen megfordult Európában. A svájci hófedte hegycsúcsoktól az alföldi puszta naplementéjéig minden tájról és természeti jelenségről van fotója. Hetven év munkásságát karolja fel a Petőfi Művelődési Központban megtalálható kiállítása, melynek a “Hazajöttem” címet adta a fotóriporter.

– Ha végignézünk a fotókon elmondhatjuk, hogy elég széles időszakot ölelnek fel az itt található képek. 1949 augusztus 3-án lettem fotóriporter, ezt követően bejártam hazámat, majd Európát. Az utazásaim során megörökített pillanatokból válogattam össze a kiállításomat. Csakis analóg fotógéppel dolgoztam, amely hatalmast kihívást jelent a mai digitális technikával szemben. A fotózást csak akkor tartom fotózásnak, ha én állítom be a képet, a fényt, az expozíciós időt. Csak egyszer kattinthatsz és csak a vörös szobában derül ki, hogy sikerült-e a megfelelő időben elsütni a gépet – fogalmazott Faragó György.

Faragó György maga mutatta be képeit és beszélt azok megszületéséről is (Fotó: Melega Krisztián)
Faragó György maga mutatta be képeit és beszélt azok megszületéséről is (Fotó: Melega Krisztián)

Elmondta, leginkább Magyarországot szereti, számára a legcsodálatosabb hely Budapest. A főváros építményei közül szerinte a Lánchíd nyújtja a legizgalmasabb látványt, melyet már Ő is sikeresen megörökített.

A kiállítás január 10-éig tekinthető meg a Petőfi Művelődési Központban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.