- hirdetés -

Sinkó István rajztanár, művészeti író és képzőművész. A sokoldalú alkotónak november 20-án nyílt kiállítása a Városi Képtárban, ahol különleges tehetségét több mint 30 akril- és akvarell festménye példázza.

A budapesti születésű Sinkó Istvánnak gyermekkorában képző- és festőművész édesapja volt az első mestere. Későbbi mentoraiként említette még több főiskolai tanárát is, mint például Szabados Árpádot, aki művészeti, nevelői pályára irányította tanítványát. –  A képzőművészet az egész személyiségre ható, azt átformáló csoda – hangsúlyozta Sinkó István, aki művészi szándékát a következőképpen összegezte: – Az ember szereti a színeket, a formákat, a teret, melyeknek az átalakítását, átformálását, valamilyen módon emberközpontúvá tételét kísérli meg. Én legalábbis erre törekszem közel négy évtizede, amióta hivatásos képzőművész a szakmám – mondta mosolyogva.

(Fotó: Rajki Judit)
Sinkó István tárlata az elmúlt két év munkásságából nyújt ízelítőt (Fotó: Rajki Judit)

Sinkó István jelenleg a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában festő szakon dolgozik szakosztályvezetőként, továbbá egyetemen is tanít, szakköröket vezet és művészetkritikai tevékenységet is folytat. Ha kíváncsi vagy, mennyi mindent csinált még az elmúlt 40 évben, akkor kattints ide.

A sokoldalú alkotó munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték már el, de elmondása szerint arra a legbüszkébb, amikor 1997-ben Göncz Árpádtól vehetett át személyesen a Magyar Köztársaság érdemrend keresztjét. Pályafutása során itthon és külföldön is nyílt már önálló kiállítása, közel 40. Műveit láthatták már például Budapesten, Szegeden és Kecskeméten, de némely alkotásait az USA-ban is megcsodálhatták.

– Ezen a kiállításon két különböző sorozat képei láthatók. Az egyiknek Álomtöredékek, a másiknak Ablakok a címe. Mindkét ciklus kitár egy virtuális kaput, és szabaddá teszi a kint és bent közötti átjárást. Sinkó István képei utat nyitnak a tudat szabadságának – hangsúlyozta a kiállításmegnyitón Ibos Éva művészettörténész, a képzőművész egyik régi barátja. A megnyitót tovább színesítette azok a gitáron játszott dallamok, amelyeket a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola egyik diákja játszott.

Sinkó István képzőművész alkotásai január 15-ig tekinthetők meg a Városi Képtár nyitvatartási idejében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.