- hirdetés -

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Sarkadon tartotta idei utolsó soros ülését november 12-én. A megyegyűlésen tájékoztató hangzott el a megye ár- és belvízhelyzetéről, népegészségügyi és oktatási helyzetéről.

A közgyűlés a két ülés között tett, a megyei önkormányzatot érintő tárgyalásokról, tanácskozásokról szóló tájékoztatóval indult, majd Békés megye oktatási helyzetéről hallgatott meg tájékoztatót a testület. Dr. Malatyinszki Anita a Békéscsabai Tankerület igazgatója részletes és alapos anyagot tárt a közgyűlés elé, ami valamennyi járási tankerület egy éves munkáját felöleli, összefoglalja. A tájékoztatóhoz többen is hozzászóltak, az oktatás elmúlt években végbement átalakítása és mai helyzete komoly vitát váltott ki az ülésen – tájékoztatta szerkesztőségünket a megyei önkormányzat sajtósa.

Békés megye ár- és belvízhelyzetéről Kisházi Péter Konrád, a Körös Vidéki Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi és Folyószabályozási Osztályának osztályvezetője tartott tájékoztatót. A részletes anyagot szóban is kiegészítette az osztályvezető végrehajtott és szükséges intézkedések, feladatok taglalásával, értékelte a védelmi helyzetet és bemutatta az aktuális hidrológiai helyzetet is. Tájékoztatóját az előkészítés alatt álló projektek és a jövőbeni tervek ismertetésével zárta.

A megye népegészségügyi helyzetéről dr. Maráczi Gabriella, a Népegészségügyi Főosztály főosztályvezető-helyettese tartott tájékoztatót. Érintette a lakónépesség számának alakulását, korösszetételét, a születéskor várható élettartamot, a természetes fogyást, a vezető halálokokat, a foglalkoztatottságot, és mindazokat a területeket, amelyek a népegészségügyet érintik.

Az alapos és részletes tájékoztatók alapos és részletes megtárgyalása után két alapítvány támogatásáról, pénzjutalomról való lemondásról, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumi tagjainak költségtérítéséről és a Békés Megyei Képzési Klaszterhez való csatlakozásról döntött a testület.

Az ülés végén, a bejelentések után zárt ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy a nemrégiben létrehozott Polgárokért kitüntetést az idei évben kinek adományozza a testület. Az elismerést a november 20-i, Békés megye újraszervezésének 300. évfordulója tiszteletére szervezett ünnepi megemlékezés keretében, ünnepi közgyűlésen adják át a kitüntetettnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.