- hirdetés -

A gépi és a kézi varrás kedvelőivel telt meg a művelődési ház Szokolay terme november 14-én. Az Orosházi Foltvarró Egyesület vásárt és kiállítás is tartogató Foltos napján több mint százan vettek részt.

Vágva, hajtva, varrva – ez a neve annak a mintának, amit a a rendezvényre látogatók nemcsak megtekinthettek, de maguk is elkészíthettek. Segítettek ebben az egyesületi tagok, akik megmutatták az elkészítés módját, és szöveteket is adtak a vállalkozó kedvűeknek. Az általunk megkérdezett foltvarrók egyetértettek abban, hogy a varrás célt ad, az alkotás örömét és szabadságát jelenti, ugyanakkor kikapcsolódást is nyújt.
– A varrás megnyugtat, amikor varrok, azt érzem, hogy nincs körülöttem semmi gond – tudtuk meg dr. Soósné Hégely Judit foltvarrótól, aki Mezőkovácsházáról érkezett az orosházi Foltos napra.

Szebbnél szebb munkákkal érkeztek az ügyes foltvarrók (Fotó: Rajki Judit)
Szebbnél szebb munkákkal érkeztek az ügyes foltvarrók (Fotó: Rajki Judit)

Mezőkovácsháza mellett többek között Zentáról, Kondorosról, Szentesről is érkeztek vendégek a múlt szombati rendezvénye, amelyet a családias légkör és jó hangulat jellemezett. Az érdeklődők 9 órától egészen kora délutánig tapasztalatokat, mintákat cserélhettek egymással, megnézhették egymás munkái. Az Orosházi Foltvarró Egyesület tagjainak alkotásaiból összeállított kiállítást Tóth Zoltánné önkormányzati képviselő nyitotta meg, műsort a Vörösmarty iskolások adtak.

Bargelló technika – csak elsőre látszik bonyolultnak

– Először is kiválasztunk egy csomó anyagot, amit előbb összevarrunk, majd egy meghatározott technika szerint szétdarabolunk. Az így kapott darabokat pedig egymáshoz képest elcsúsztatjuk és újra összevarrjuk – ismertette Végváriné Rehák Gizella, az Orosházi Foltvarró Egyesület elnöke a foltvarrók körében népszerű bargelló technikát, amivel például dekoratív terítő, takaró vagy táska készülhet.

Az elnökasszonytól megtudtuk azt is, hogy a helyi foltvarró egyesület jelenleg 11 főből áll. Kéthetente szerdánként a művelődési házban gyűlnek össze és különböző mintákat tanulnak el egymástól, ezekre az összejövetelekre várnak minden érdeklődőt.

Az egyesület színpompás és formagazdag alkotásai november 20-áig láthatók a művelődési ház nyitvatartási idejében. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.