- hirdetés -

Hazánkban jelenleg több, mint félmillió embernél diagnosztizálták már a betegséget, és százezres nagyságrendű azoknak a száma, akik szervezetében tudtukon kívül már lappang a betegség.

Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Így mindenképpen érdemes beszélnünk a betegségről – november 14-e a Diabétesz Világnapja. Szűrővizsgálatokkal, korai felismeréssel és életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a betegség kialakulásának az esélye – tudtuk meg dr. Kovács Irén diabetológustól. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, milyen károkat is okoz ez a  betegség.

A szűrés nagyon fontos - egy tűszúrás az ujjon életet is menthet (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
A szűrés nagyon fontos – egy tűszúrás az ujjon életet is menthet (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Két típusát különböztetjük meg a cukorbetegségnek – vázolta az Orosházi Kórház szakorvosa.

– Az 1-es típusú cukorbetegség valódi inzulinhiányt jelent. Ebben az esetben a páciens hasnyálmirigye nem termel inzulint. Általában fiatal korban és nagyon markáns tünetekkel kezdődik ez a fajta diabétesz, amelyeknek a felismerése így könnyebb, mint a 2-es típusú cukorbetegségé. Gyakori tünetnek számít a normális táplálkozás mellett fellépő jelentős testsúlycsökkenés, a kimagasló folyadékszükséglet, a gyengeség, a fáradékonyság, a hamar kialakuló anyagcsere-felborulás – sorolta a főorvos.

Normális vércukorértéknek számít, ha az éhgyomri érték 6 mmol/l alatt van, illetve ha az étkezés utáni érték 10 mmol/l alatt van.

A diabéteszesek döntő többsége azonban a másik csoportba, a 2-es típusú cukorbetegségbe sorolható, ami általában felnőtt korban alattomosan, erőteljes tünetek nélkül jelentkezik. – Ezért nagyon nagy jelentősége van annak, hogy minél többen elmenjenek szűrővizsgálatokra, különösen a betegség kialakulásának szempontjából veszélyeztetett csoportok: az elhízással, illetve a magas vérnyomással küszködők, akiknek volt már infarktusuk, akiknek terhességi cukorbetegségük volt, avagy nagy magzatot szültek, továbbá azok, akiknek a családjában korábban már előfordult ilyen betegség – hangsúlyozta a diabetológus.

A belgyógyász szakorvos azt is kiemelte, hogy a betegség számos szövődménnyel járhat. Példaként a látásromlást, a veseproblémákat, az érrendszeri megbetegedéseket és az idegrendszeri elváltozásokat említette, ezért nagyon fontosnak tartja a megelőzést.

A betegség rizikófaktorai csökkenthetők, ha például rendszeresen részt veszünk a szűrővizsgálatokon, melyet szervezhet a helyi kórház vagy biztosíthat egyes gyógyszertár is. Fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás is. Ha pedig már diagnosztizálták a betegséget, akkor sem szabad kétségbe esni, hiszen cukorbetegen is lehet teljes életet élni!

Ha még többet szeretnél megtudni a diabéteszről, kattints ide!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.