- hirdetés -

Magyarországon a koraszülöttek aránya 8-10 százalék körül mozog. Egészen elképesztő szám. Minden tizedik gyermek a várandósság 36. heténél hamarabb jön világra hazánkban. Ez az arány az európai átlag duplája. Csodababák szerencsére mindig voltak, vannak és lesznek, Dorina Mia is egy igazi túlélő, egy kis hős, aki kitartásból már jelesre vizsgázott.

November 17-e a Koraszülöttek Világnapja, ez alkalomból több nagyvárosban rendezvényeket tartanak. Ez a nap azokról a családokról szól, akiknek szembesülniük kellett a koraszülés nehézségeivel és következményeivel. „Fontosnak tartjuk, hogy a koraszülés jelensége minél nagyobb figyelmet kapjon a társadalomban, és az érintett családok szakszerű és folyamatos segítséget kapjanak egészen addig, amíg szükségük van rá” – mondják a kezdeményezés szervezői.

A különböző orvosi témákkal foglalkozó hírportálok szerint a koraszülés okait vizsgálva megállapítható, hogy csak az esetek felénél találnak konkrétumokat a háttérben. Sokszor azonban minden gondosság és elővigyázatosság mellett, konkrét kiváltó ok nélkül is megindul az idő előtti szülés. 

Az orosházi születésű, ma már Békéscsabán élő Rucz Hajnalka Annamária második kislányával 2012. április elsejére volt kiírva. A terhessége teljesen rendben zajlott, aztán január 15-én történt valami.

A békéscsabai kórházból mentővel vittek át a gyulai kórházba, ahol a pici medencevégű fekvése miatt életmentő császárral született meg, 28. hétre, mindössze 1400 grammal és 40 centiméterrel.

– Két napig alig tudtam valamit Dorina Miáról, mert nem mehettem át megnézni, mert nekem is cső volt a hasamban. Kétségbe voltam esve, mert tudtam hogy még nagyon pici ő – kezdte, érthető módon még mindig nehezen mesélve az eseményekről az édesanya.

Nem volt biztos, hogy túléli

– Intubálni kellett, gyenge volt a tüdeje. Egy naposan agyvérzést kapott, epilepsziás rohama volt, vért kellett adni neki. 1 hónapos korában idegsebészeti műtétje volt Debrecenben, ahol shunt-öt ültettek be, rá 12 napra szemműtétje volt, hogy ne vakuljon meg. Január 15-én született, március 21-én vihettük először haza. Az első egy évünk gyakorlatilag arról szólt, hogy kicsit otthon voltunk, majd kórházban – sorolta a fájdalmas hónapokat Hajni. Aztán újabb agyműtétje volt a kislánynak, amikor is a végleges shunt-öt kapta meg.

Dorina születésekor és napjainkban (Fotó: család)
Dorina születésekor és napjainkban (Fotó: család)

– A gyermekneurológus azt mondta, hogy örüljek, ha a kislányom egyáltalán szobatiszta lesz, mert járni nem fog, vagy csak segítséggel. Értelmileg is visszamaradott, illetve fogyatékos lesz. Igazából ez volt az a pont amikor eldöntöttem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy a kislányom élhető életet élhessen. Ebben voltak segítségemre azok az emberek, akik a fejlesztésében sokat segítettek. Gyógytornászok, gyógypedagógusok, konduktorok – emelte ki Hajni, aki azt is elmondta, kislányával kapcsolatban sohasem lesz nyugodt, persze a nagy stressz már nem jellemzi a mindennapokat, de veszélyforrások mindig akadnak. Dorina most ovis, a fejére, nyakára vigyázni kell, nem sérülhet meg az önfeledt játék közben.

– Eleinte nem volt szoros a kapcsolatunk, mert nem volt biztos, hogy kislányom túléli. Mára azonban minden rendben van. Nem mondanám, hogy szorosabb a kapcsolatom vele, mint a nővérével, inkább másabb. Kicsit mélyebb. Nehéz volt feldolgozni a történteket, 25 kilót fogytam. A házasságom megromlott, elváltam, párom nehezen dolgozta fel, hogy majdnem mindkettőnket elveszített. A nagyobbik lányom volt a lelki támaszom, aki akkor még csak 15 és fél éves volt. Megviselte őt is.

Dorina viszont mindenre, és mindenkire rácáfolt. Okos, értelmes, mozgékony kislány lett. A memóriája kimagaslóan jó.

Büszke vagyok rá, és boldog hogy az anyukája lehetek. Már csak azért is, mert nagyon sok dolgot tanított meg nekem, nekünk! – emelte ki Hajni.

23 év alatt 8 ezer koraszülött

Újszülöttek ezreit mentették már meg eddig
Újszülöttek ezreit mentették már meg

Dorinát a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány szállította a kritikus időszakban Szeghalomig, majd onnan mások Debrecenig. – Mivel nem vagyok gazdag, úgy próbálom megköszönni mindazt, amit értünk tettek, hogy náluk vagyok önkéntes. Segítek adományokat gyűjteni. Vagy rendszeresen viszek be kinőtt ruhákat a gyulai gyermekkórházba – osztotta meg velünk Hajni.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat idén eddig 20 gyermeket mentett Orosházáról – tájékoztatott Azzolina-Takács Klára
kommunikációs és marketing munkatárs. Megtudtuk, az elmúlt években átlagosan 30-35 mentés történik Orosházáról, Békés megyéből pedig 100-120. Amióta működik a szolgálat (23 éve) több mint 8 ezer életveszélyben lévő újszülött, koraszülött életét mentette Békés megyéből a koraszülött mentőautó. A legtöbb szállítás Orosházáról, Békéscsabáról, Gyuláról történik.

– A szolgálat a lakosság adó 1%-nak felajánlásából tudja fedezni azt, hogy a mentés mindig zavartalan legyen. Idén július elsején állt munkába az új koraszülött mentőautó, melybe a Békés megyei lakosok segítsége is benne volt, hiszen adományaikkal, adójuk 1%-val ők is hozzájárultak ahhoz, hogy a legkorszerűbb, legmodernebb eszközökkel, műszerekkel tudjuk felszerelni a koraszülött mentőt – emelte ki Azzolina-Takács Klára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.