- hirdetés -

Nem titkolt cél, hogy erősítsék a munkaadók és munkavállalók közötti kapcsolattartást, és fejlesszék az oktatást.

A Békés Megyei Képzési Klaszter megalapításáról döntöttek október 29-én, a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében.

A képzési klaszter alapító okiratában lefektetett célokból kiderül, hogy elő kívánja segíteni a meglévő oktatási kapacitások hatékonyabb működtetését, a régió munkaerő minőségének javítását és a foglalkoztatottság növelését. Emellett a képzéssel foglalkozó szervezetek közötti kapcsolatok erősítését is tervezik, hogy a képzés a valós munkaerő-piaci igényeknek megfelelően alakuljon.

A klaszter alapítói között találjuk az orosházi Merian Foods Kft-t is. Az élelmiszeripari feldolgozó cég ügyvezetője, Elekes Lajos kiemelte: minden nap szembesül a megfelelően képzett munkaerő hiányával.
– Ez akadályozza a cégek előrelépését, fejlesztését. Ahhoz, hogy ez a munkaerőhiány megszűnjön, elsősorban a képzést kell erősíteni. Erre hivatott az oktatási klaszter – fejtette ki az egyébként Orosháza társadalmi alpolgármestereként is tevékenykedő Elekes.

Elekes Lajos szerint a duális képzés erősítése csökkentheti a munkaerőhiányt (Fotó: Rajki Judit)
Elekes Lajos szerint a duális képzés erősítése csökkentheti a munkaerőhiányt (Fotó: Rajki Judit)

Az alapítás előzményeiről elmondta, egymástól függetlenül több cég is beszállt már már kisebb-nagyobb sikerrel a duális képzésbe, de átütő sikert így nem lehet elérni. Ezért összefogtak, közös gondolkodást kezdeményeztek, amibe bevonták a megyei kormányhivatalt és a Szent István egyetemet is.
– A résztvevők úgy döntöttek, szeretnék a megyét és a dél-békési térséget fellendíteni. Ezért közösen kidolgozzuk a helyben megvalósítható duális képzés alapjait, és megteremtjük annak lehetőségét, hogy a képzésben részt vevők számára gyakorlati képzés is legyen a cégeknél.

A duális képzésben a tanulók az elméleti részt az iskolákban tanulják, a gyakorlati részt viszont vállalkozásoknál, cégeknél töltik, így szerezve piacképes szaktudást és gyakorlatot.

Az ülésen jelen volt Simonka György, a térség egyéni országgyűlési képviselője is, aki úgy vélte, bár Orosháza a megye legiparosodottabb városa, de a körülötte lévő kistelepülések hátrányos helyzetűek.
– Komplex program kell ahhoz, hogy ezt a térséget felzárkóztassuk, ez a klaszter pedig pontosan erre törekszik. A szakemberek pontos felméréseket készítenek arról, hogy a térségben mennyi és milyen képesítésű munkavállaló van, és ezzel párhuzamosan azt is vizsgálják, a munkaadóknál pontosan milyen szakmákra van szükség. A munkaadók jelzései alapján tudható, hiányzik a középvezetői szint, a többségük elhagyta a térséget, ezért nem lehet megoldani azok foglalkoztatását sem, akiknek irányítás kellene. Ebből a duális képzés jelenthet kiutat, ezt kell erősíteni – fogalmazott a képviselő.

Dávid Zoltán polgármester kiemelte, az oktatás erősítése Orosháza érdeke, a város be kíván lépni a klaszterbe (Fotó: Rajki Judit)
Dávid Zoltán polgármester kiemelte, az oktatás erősítése Orosháza érdeke, a város be kíván lépni a klaszterbe (Fotó: Rajki Judit)

A megnyitón az alapítók mellett több érdeklődő szervezet és intézmény képviselője is megjelent. Köztük volt Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere is, aki elmondta, kíváncsi volt, mik a klaszter céljai, megéri-e ahhoz csatlakozni Orosházának?
– Amit láttam és hallottam, meggyőző volt, javasolni fogom, hogy a város lépjen be a klaszterbe. (A másnapi testületi ülésen meg is született a belépésről szóló döntés, erről itt írtunk. A szerk.) Orosháza fejlődő város, és azt szeretném, hogy ez a fejlődés továbbra is kitartson. Erősíteni kívánjuk az oktatást a városban, ezért is örülök annak, hogy a Kodolányi főiskola rektora is jelen volt az ülésen, hiszen nagy terveink vannak a felsőoktatási intézménnyel – fogalmazott Dávid Zoltán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.