- hirdetés -

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének orosházi csoportja kedden tartotta összejövetelét a Fehér Bot Napja alkalmából a Pacsirta utcai Pártok Házában.

Az elmúlt időszakban sokat betegeskedtek a tagok, ezért ez alkalommal nem készültek műsorral – a decemberi, karácsonyi összejövetelen pótolják majd. Viszont rendeztek egy vetélkedőt, melyen mintegy 30-an vettek részt, a téma városunk és az egyesület története volt. Tóth György orosházi körzeti csoportvezetőtől megtudtuk, tagjaik száma folyamatosan emelkedik, jelenleg 90-en vannak. A legtöbbjük középkorú, illetve idős, fiatalok nem sokan vannak, pedig vannak látássérültek köztük is, bár tapasztalataik szerint sokan szégyellik.

– Szívesen segítünk minden sorstársunknak, akkor is, ha nem egyesületünk tagja. Van, aki nem tudja, hogy bizony járna neki támogatás, vagy kedvezmény – szívesen tájékoztatjuk őket erről, de várjuk őket rendezvényeinkre is, ahol az előadások mellett olyan eszközbemutatókat is szervezünk, melyek nagyban megkönnyítik egy látássérült mindennapjait – tájékoztatott Tóth György.

A csoportvezető hozzátette, a látássérültek segítése szempontjából Orosháza jó helyen szerepel a többi nagyvároshoz képest. A jelzőlámpáknál hanggal segítik az átkelést, az emberek segítőkészek. Tóth György kiemelte, ha látássérülttel találkozunk, aki bizonytalan, nem tudja merre kellene mennie, bátran menjünk oda hozzá és ajánljuk fel segítségünket, nem fogják tolakodásnak venni. Sőt!

Megtudtuk, a látássérültek szeretnék, ha a városban egyes helyeken, ahol sorszámot kapnak az ügyfelek, hanggal is bemondanák azt, és ha valamelyik üzlet előtt lépcső van örömmel vennék, ha annak széleit sárga színű festékkel lefestenék – számukra ez sokat jelentene.

Az egyesület tagjai minden hónap harmadik keddjén 9-12 óráig találkoznak a Pacsirta utca 8. szám alatt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.