- hirdetés -

Rákóczitelepen a játszótéren volt a közelmúltban egy jókora darázsfészek – földbe rejtve. Búvóhelyükkel a földi darazsak igen veszélyesek lehetnek: a föld beszakadhat a fészekre lépők alatt, akik így akár fél méter mély darázsfészekben találhatják magukat.

A földi darázs a műveletlen, parlagon heverő területeket szereti leginkább fészeképítésre, gyakorlatilag bárhol előfordulhatnak – akár a kertünkben is. Érdemes ezért időnként átvizsgálni a kertet „gyanús” lyukak után kutatva, ezen keresztül közlekednek.

Ásás és égetés – Rajki József pusztít el egy méretes földi darázsfészket (Fotó: Rajki Judit)
Ásás és égetés – Rajki József pusztít el egy méretes földi darázsfészket (Fotó: Rajki Judit)

Rajki József kardoskúti méhegészségügyi felelőstől megtudtuk, a fészkek lehetnek 10-80 cm nagyságúak, és egy-egy fészekben több ezer darázs is tartózkodhat. Kardoskúton az utóbbi egy hónapban több mint 30 esetben semmisítettek meg égetéssel, ásással ilyen fészket. Orosházán is folyamatos a kártékony rovarok irtása, tucatnyi fészket számoltak fel a közelmúltban például Újosztáson – tudtuk meg Muszka Kálmántól, az orosházi méhészegyesület elnökétől.

A közismertebb kecskedarázsnál testesebb földi darázs nem csak a csípése miatt bosszantó, hanem azért is, mert feleszi a gyümölcsöt és megöli a rendkívül hasznos méhecskéket. Kifigyelni egyébként reggel és este lehet a legjobban, ekkor közlekednek a fészkükbe általában egy-egy megszerzett falattal. Éjszaka néhány liter forró vizet öntve a lyukba, megszabadulhatunk tőlük, de nagyobb kiterjedésű, esetleg több járattal rendelkező fészek esetén érdemes inkább szakembert hívni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.