- hirdetés -

Emléktábla áll mostantól az Orosháza és Vidéke Ipartestület székhelyének homlokzatán: az alapítás 130 éves évfordulójára emlékeztek október 3-án.

Helyi tagok, megyei társszervezetek képviselői ültek fehér asztal mellé, hogy az elődök és a maguk elmúlt több éves munkája gyümölcsét megünnepeljék. A közös ebéd előtt ünnepség keretében avatták fel a fekete márvány emléktáblát, amelyet Lacki János evangélikus lelkész meg is áldott.

Németh Béla elnök az ipartestület történetét ismertette a jelen lévőkkel, rávilágítva arra, mennyire befolyásolta ezt a történetet a politika és a gazdasági változások. Külön megemlékezett Thék Endréről, aki a város díszpolgára annak okán is, hogy a 19. században nagyon sokat tett Orosházán a tanoncképzés terén is.

Németh Béla, Lacki János és Dávid Zoltán a felavatott tábla előtt (Fotó: Rajki Judit)
Németh Béla, Lacki János és Dávid Zoltán a felavatott tábla előtt (Fotó: Rajki Judit)

Dávid Zoltán polgármester köszönetét fejezte ki a város iparosainak minden létrehozott értékért, és emlékeztetett arra, éppen idén adományozta a város az Orosháza Városért díjat a testületnek, és újra átadták a Thék Endre-díjat is (az egyik tagnak, Sára Károlynak). A díjazottakról készült korábbi videók itt nézhetők meg.

Németh Béla elnök kérdésünkre elmondta: az ipartestület a tagok felé a sokrétű tájékoztatás mellett érdekképviseleti feladatokat lát el. Az IPOSZ országos testületének tagjaként igyekeznek lobbizni is az iparosokért.

Győri Árpád a békéscsabai ipartestület alelnöke szintén kérdésünkre emlékeztetett: bár a szakképzésben az iparkamaráknak nagyobb szerepük van napjainkban, mint az ipartestületeknek, a képzésben, vizsgáztatásban az iparosoknak is jut feladat.
– Sajnos egyre kevesebben vagyunk iparosok, mert mindenki a számítógépes új irányzatok felé fordul, de igyekszünk az iskolákból tanulókat toborozni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.