- hirdetés -

12. alkalommal rendezték meg pénteken a szolidaritás éjszakáját az Árpád-kertben. Egyre többen vállalnak szolidaritást a hajléktalanokkal szemben városunkban.

Az Egy este a hajléktalanokért elnevezésű programot, a Hajléktalanszálló, a „Segítő gondoskodás” Alapítvány és az önkormányzat közös szervezésében valósult meg. A rendezvény többcélú: a hajléktalanokkal szembeni szolidaritás növelése, a kapcsolati háló erősítése, az Orosházán élők tájékoztatása a hajléktalanok gondjairól, figyelemfelhívás, hiszen közeleg a téli krízis időszak, amely sok problémát okoz a fedél nélkülieknek.

Előítéletek nélkül

A kezdeti, néhány embert megmozgató rendezvény mára városi szintűvé nőttek ki magát. Egyre többen vállalnak szolidaritást a hajléktalanokkal szemben. Orovecz Sándortól, a Hajléktalanszálló vezetőjétől megtudtuk, megnőtt azoknak a magánszemélyeknek, vállalkozásoknak a száma is, akik segítik a fedél nélkülieket. – Orosháza befogadó város, itt nincsenek meg azok az előítéletek, amelyek a nagyvárosokban jellemzőek – emelte ki az intézményvezető. Jelenleg a hajléktalanszállón az éjjeli menedékhely telt házzal működik, az átmeneti szállón még négy üres hely van.

Az intézmény mintegy félmillió forintot nyert a Hajléktalanok Közalapítványán keresztül téli krízisétkeztetésre, melynek köszönhetően novembertől márciusig meleg ételt tudnak biztosítani a fedél nélkülieknek.

– Az utóbbi időben sajnos egyre több fiatal jelenik meg a hajléktalanszállón, ez számunkra egy új jelenség, eddig nem volt jellemző. Oka abban keresendő, hogy egyre többen vannak olyanok, aki szülői háttér nélkül rendelkeznek, nincs munkájuk, így a mi ellátásunkra szorulnak – emelte ki Orovecz Sándor.

Egyre többen vállalnak szolidaritást a hajléktalanokkal szemben Orosházán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Egyre többen vállalnak szolidaritást a hajléktalanokkal szemben Orosházán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dávid Zoltán polgármester köszöntő beszédében kiemelte, Orosháza, és az itt működő hajléktalanrendszer nemcsak ezen a napon gondoskodik a hajléktalanokról, hanem az év minden napján. A kötelező szolgáltatások mellett más módon is segíti a fedél nélkülieket. – Úgy gondolom, megteszünk mindent azért, hogy akik fedél nélkül maradnak akár egy éjszakára vagy hosszabb időre, legyen hol álomra hajtani a fejüket – emelte ki a városvezető, majd köszönetet mondott a hajléktalanszálló valamennyi dolgozójának azért az áldozatos munkáért, amit nap mint nap végeznek a hajléktalanokért.

A megnyitót követően a Hajléktalanszálló lakója és munkatársa szavalt verset. A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek műsorát a Táncsics gimnázium diákjainak zenés-irodalmi összeállítása követte, majd a karate és tűzzsonglőr bemutató után, a First zenekar koncertje zárta a rendezvényt.

A program alatt lehetőség volt kötetlen beszélgetésre a hajléktalanokkal és a szálló munkatársaival, volt ingyenes vérnyomásmérés és testtömegindex számítás. Egy próbababán bárki elsajátíthatta az újraélesztés alapjait, és egyéb egészségmegőrzéssel kapcsolatos feladatokat is megoldhattak a vöröskereszt munkatársainak és aktivistáinak közreműködésével. A szenvedélybetegségekről a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület tagjaival beszélgethettek az érdeklődők. A rendezvény ideje alatt forró teával, fánkkal, aprósüteménnyel és zsíros kenyérrel vendégelték meg a szervezők a résztvevőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.