- hirdetés -

Az orosházi tarfikok jól vizsgáztak a megyében. A fogyasztóvédelem által tartott razzia során nem találta olyan dohányboltot, ahol kiskorút szolgáltak ki cigarettával.

– Mindenki betartja a szabályokat, nem éri meg kockáztatni. Pedig a fiatalok sok praktikát bevetnek, amikor cigihez akarnak jutni. De rendre alul maradnak – tudtuk meg egy orosházi tarfikostól, akinek dohányboltja az egyik középiskolától nem messze található. – Ha fiatal lép be hozzánk, minden esetben elkérjük a személyigazolványát, ha kiskorú nem szolgáljuk ki és kiküldjük. Van, hogy bandába verődnek a bolt előtt, egyikük nagykorú, akit beküldenek a társaik, hogy öt különböző cigit vegyen. A bolt előtt felszerelt kamerán mindezt látjuk, és nem szolgáljuk ki. Van, amikor a szülő vesz a gyereknek cigit, de előfordult, hogy fiatalok utcán szólítottak meg járókelőket, hogy vegyenek nekik cigarettát, ez nagyon gyakori, de kérésük szinte mindig süket fülekre talál – sorolta a trafikos.

A Békés Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, az orosházi vállalkozásokat, trafikokat igen gyakran ellenőrzik fiatalkorúak kiszolgálása tekintetében, több esetben a helyi polgármesteri hivatallal és a rendőrséggel együtt, amihez az önkormányzat anyagi támogatást is nyújtott a fiatalkorú díjazását illetően. A közös ellenőrzések során jogsértést egyetlen helyen sem tapasztaltak a dohánytermék kiszolgálása tekintetében. Csupán egy alkalommal tárt fel a hatóság jogsértést, amikor a vállalkozás alkoholtartalmú itallal szolgálta ki a fiatalkorút. Ebben az esetben megtiltották a jogsértő magatartás folytatását, továbbá fogyasztóvédelmi bírsággal sújtották a vállalkozást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.