- hirdetés -

Önkéntes munka keretében megújultak a Kisharang bölcsődében az öltözőszekrények, pelenkázók: 37 év után új színt kaptak, újrafestették a jeleket is rajtuk. Ezzel teljes lett az épület felújítása.

A Jótékonyság Nemzetközi Világnapja alkalmából szervezték az akciót, a jótékonykodásnak ezt a formáját helyezve előtérbe. Ennek kapcsán kérdeztük Vaszkán Erzsébetet, az Egyesített Szociális Központ vezetőjét, mit tapasztal az önkéntes munka iránti érdeklődés terén.

– Azt mondhatom, hogy a városban is egyre ismertebbé válik az önkéntesség. Integrált intézményünk lehetőséget ad arra, hogy több területen is segíthessenek az önkéntesek. Szerepe van ebben annak is, hogy az iskolai közösségi szolgálat teljesítésének kiemelt helyszíne vagyunk. De jönnek felnőttek is, egyre többen vállalnak olyan jellegű munkát, ami az időseink, a gyermekeink, vagy a fogyatékkal élőink körében zajlik.

Adódik a kérdés: milyen munkára gondoljon, aki belevágna?

– Nagyon sokféle lehet, a fizikai munkától akár a mentálhigiénés tevékenységbe be tudnak kapcsolódni. Időseink között például vannak olyanok, akik nem nagyon látnak, a felolvasás, beszélgetés nagyon sokat jelent.

A dolgozóink nagyon feszített munkarendben dolgoznak, nagyon sok helyiségünk, bútorunk van, így elkel az ilyen jellegű segítség is, mint a mostani, hálásak vagyunk érte.

A kezdeményező Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház mintegy húsz munkatársa vett részt a szombati akcióban megyeszerte, országosan több ezren – tudtuk meg Herczegné Számel Annamária irodavezetőtől. A hálózat fenntartója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, feladata szemléletformáló programok révén az önkéntesség eszméjét minél több helyre eljuttatni.

A Jótékonyság Nemzetközi Világnapja alkalmából szervezték a bölcsődei akciót (Fotó: Rajki Judit)
A Jótékonyság Nemzetközi Világnapja alkalmából szervezték a bölcsődei akciót (Fotó: Rajki Judit)

Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke is segédkezett a bölcsődei festésben. A témával kapcsolatban úgy fogalmazott: azok a közösségek bizonyulnak sikeresnek, amelyek nem csak felülről várják a szolgáltatásokat, hanem tesznek is azért, hogy segítsék a közösséget. – Ez egyrészt közösségteremtő erő is, ugyanakkor azok, akik munkájukkal hozzájárulnak bármilyen közösségi érték megteremtéséhez, sokkal inkább magukénak érzik és vigyázni fognak rá a jövőben – mondta Zalai Mihály.

Mint ismert, ebben a tanévben azok a diákok bocsáthatók érettségire, akik teljesítették az 50 órás közösségi szolgálatot. Az érettségi megkezdése előtt kell benyújtaniuk az iskolához az erre vonatkozó bizonyítékot.

A közösségi szolgálat fogalmát a törvény úgy határozza meg: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.

A közelmúltból az egyik nagy önkéntes akciója a gellértegyházi Árpád udvarház építéséhez kötődik, amikor a tető 40 ezer cserepe összefogásból, kalákában került a helyére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.