- hirdetés -

Gyermekeink életében meghatározó az iskola. Nem mindegy, hogyan érzik ott magukat, hisz az iskolaévek döntően befolyásolják személyiségük, sorsuk alakulást. Szakembertől kértünk útmutatást a zökkenőmentes tanévkezdéshez.

– Az iskolakezdés a gyerekekből vegyes érzelmeket vált ki, egyénenként eltérő, ki, hogyan reagál. Van olyan gyerek, aki kíváncsisággal, izgalommal fordul az új kaland felé, valaki viszont szorong, aggódik. Szülőként jó, ha minél többet beszélgetünk a gyerekeinkkel, megkérdezzük, mit gondol, érez az iskolakezdéssel kapcsolatban, biztosítsuk arról, hogy mindenben támogatjuk – emelte ki Szlankó Viola pszichológus, az SOS Gyermekfalvak munkatársa.

Ha a gyerek a szokásosnál jobban szorong az iskolakezdéstől, akkor előfordulhat, hogy szomatikus reakciókat ad, fejfájás, hasfájás, alvászavar lehetnek a tipikus tünetek. Ilyenkor érdemes komolyan venni ezeket a jeleket és felgöngyölíteni a szálakat: konkrétan mi okozza a gyerek megnövekedett szorongását? Ha ezt kiderítettük, akkor érdemben tudunk reagálni, akár egyedül vagy segítséget kérve. Fontos, hogy az iskolai szorongást a lehető legkisebbre minimalizáljuk. Ebben nagy felelőssége van szülőnek és tanárnak egyaránt.

Beszélgessünk sokat gyermekeinkkel a tanévkezdésről (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Beszélgessünk sokat gyermekeinkkel a tanévkezdésről (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nemrégiben Battonyáról Orosházára költözött a gyermekfalu. Az ott élő gyermekek eddigi megszokott környezetükből kiszakadtak, iskolatársakat hátrahagyva egy új környezetben kezdték a tanévet. Számukra az iskolakezdés még több megpróbáltatással jár. Szlankó Viola elmondta, az iskolákkal való kapcsolatfelvételt még év elején elkezdték. Pedagógusokat, iskolaigazgatókat hívtak meg Battonyára, hogy minél több ismeretet átadhassanak a gyerekekről.

A hozzájuk kerülő gyerekek gyakran bántalmazó, vagy elhanyagoló környezetből jönnek, ennek kapcsán traumatizáltak, sajátos problémákkal és érzékenységgel, nagyobb türelemmel, szélesebb pedagógiai eszköztárral kell feléjük fordulni. Erről minden szükséges információt igyekeztek átadni, és a párbeszédet intenzíven fenntartják.

– Sokat beszélgetünk gyerekeinkkel az őket érintő kérdésekről, hogy mi, miért történik. Ha mindenről informálva vannak, az jelentősen tudja csökkenteni az ehhez kapcsolódó szorongásaikat – hangsúlyozta a szakember.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.