- hirdetés -

Döntött az evangélikus egyházközség, a temetők rendezettebb képének kialakítása érdekében a lejárt sírhelyeket felszámolja. Sárga címkék jelzik az érintett sírhelyeket, így értesítve a hozzátartozókat. Megtudtuk, sajnos több ezer sírról van szó.

Az Orosházi Evangélikus Egyházközség 2000-ben szavazott bizalmat a Rekviem Temetkezésnek, és szerződést kötött velük az evangélikus felekezetű temetők, az Alvégi, Felvégi, Szentesi úti, Corvin úti és gyopárhalmi, illetve a kardoskúti üzemeltetésére.

Lászlóffy Róbert, a temetőket üzemeltető cég vezetője elmondta, az evangélikus egyházközség most hozta meg azt a döntést, hogy a temető rendezettebb képének kialakítása érdekében a lejárt sírhelyeket felszámolja és újraértékesíti. Törvényi előírásoknak megfelelően urnasírhelynél 10 év, koporsós sírhelyek esetében 25 év elteltével a sírhelyeket újra kell váltani. Az egyházközség, mint temetőfenntartó több helyen, így országos és helyi lapokban, hirdetményeken, illetve az érintett sírhelyek felcímkézésével hívta fel a hozzátartozók figyelmét, hogy a sírhelyek felett a rendelkezési joguk lejárt, ezért újraváltásuk szükséges.

A temetők rendezettebb képének kialakítása érdekében hozták meg a döntést (Fotó: Rajki Judit)
A temetők rendezettebb képének kialakítása érdekében hozták meg a döntést (Fotó: Rajki Judit)

A törvény azt is előírja, hogy a felhívást követő hat hónap elteltével, ha nem történt meg a sírhely újbóli kiváltása, felszámolhatják azt. Ha valaki mégsem értesült erről, természetesen lehetősége van a sírhely újraváltására, ehhez a temetőgondnokot kell felkeresni.

– Első lépésként az Alvégi temető urnafalát ürítettük ki, az urnák közös gyűjtőhelyre kerültek. Ezt követően a koporsós sírhelyek felszámolása fog megtörténni – tájékoztatott Lászlóffy Róbert. Megtudtuk, sárga címkék jelzik a temetőkben az érintett sírhelyeket, így értesítve a hozzátartozókat. Sajnos több ezer sírról van szó. Ahhoz, hogy a temetők minél rendezettebbek legyenek az üzemeltető több eszközt is vásárolt, pl. fűkaszákat kétmillió forint értékben, illetve egy emelőkosaras gépet szereztek be, ez utóbbi segítségével az elkövetkezendő időszakban a temetőkben lévő fákat teszik rendbe. Az evangélikus egyházközség jóvoltából pedig 20 közmunkás segíti a temető környezetének rendbetételét.

– Nagy segítség ez számunkra, hisz olyan dolgokat tudunk így megvalósítani, amikre azért nem volt lehetőségünk, mert nem volt hozzá megfelelő apparátusunk – emelte ki Lászlóffy Róbert.

Megtudtuk, nagyon sok sírt rendben tartanak a hozzátartozók, de bizony vannak olyanok is, amiken méteres a gaz – ennek eltávolítása pedig nem az üzemeltető feladata.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.