- hirdetés -

A kutyákról gondoskodni kell, akinek ez nem megy, ne tartson kutyát! A tartási módot ezentúl állatvédelmi ellenőrök ellenőrzik Orosházán.

Mai eset, igaz Sarkadon, hogy egy német juhász éhen halt – még élt egy zsákba kötve, amikor a rendőrök igazoltatták a férfit, aki a zsákot, benne a kutyát kerékpárral vitte, hogy mégse az udvaron pusztuljon már el. A kutyát megmenteni nem lehetett, a férfi ellen eljárás indul. Orosházán is akad hasonló eset, van, hogy az út mellé kidobott egynapos újszülött kölyköket mentettek az állatvédők.

A cél az lenne, hogy ezeket az eseteket megelőzzük, de ez nem könnyű vállalás. Az Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület tagjai azonban újabb lépéseket tettek az orosházi négylábúakért. Az egyesület tagjai igen sokszor találkoznak rossz tartási móddal, időnként állatkínzással is, ezért tették közre felhívásukat, egy állatvédelmi ellenőr csoport megalakítására.

Megalakultak, hogy önkéntesként tegyenek az állatokért Orosházán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Megalakultak, hogy önkéntesként tegyenek az állatokért Orosházán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A felhívásra 12 önkéntes jelentkezett, az egyesület eddigi tagjai közül pedig még négyen vesznek részt majd ebben a munkában is. Augusztus 9-én megtartották alakuló gyűlésüket, az állatvédelmi ellenőrzéseket ezután sokkal hatékonyabban tudják ellátni, a munka már el is kezdődött.

– Idén nyáron 32 bejelentés érkezett az egyesülethez nem megfelelő tartási módról, melyeket le is ellenőriztek az önkéntesek. Néhány eset jelenleg is folyamatban van. Nem valós bejelentés 4 esetben volt, ezeken jó, illetve megfelelő volt a kutyatartás. Egy helyen volt olyan rossz, megoldhatatlan a kutyák helyzete, hogy el kellett hozni az ebeket. Három alkalommal pedig további hatósági intézkedést kellett kezdeményezni – tudtuk meg Nagy Évától, a csoport vezetőjétől. – Igen jó, hogy 24 esetben a kérésnek megfelelően változtattak a kutya helyzetén, az állatvédelmi törvényben előírt tartási módot elérték az ellenőrök, a cél pedig mindig az, hogy a kutya a gazdánál maradhasson, ott legyenek biztosítva megfelelően a körülményei – tette hozzá.

Több esetben a közterület felügyelet kíséretével mentek az ellenőrök a helyszínre. Egyszer rendőri intézkedésre is szükség volt, két esetben további hatósági, jegyzői intézkedést kellett kezdeményezni. Előfordult, hogy a gazda ellenségesen, agresszívan viselkedett, de az állattartók a legtöbb helyen együttműködtek, igyekeztek a kérésnek eleget tenni.

Amit be kell tartani!

Megfelelő tartási körülmények, víz, ennivaló és néhány jó szó - ennyit megérdemel minden kutya (Fotó: egyesület)
Megfelelő tartási körülmények, víz, ennivaló és néhány jó szó – ennyit megérdemel minden kutya (Fotó: egyesület)

Az állatvédelmi ellenőrök az állatvédelmi törvényben előírtakra hívják fel a figyelmet. Kutyáknál mérettől függően be kell tartani a 4, 6, 8 méter lánchosszúságot, a kennel mérete pedig 10, 15, 20 négyzetméter kell hogy legyen, szintén attól függően, hogy kis- vagy nagytestű ebről van szó. A törvény előírja, hogy patás állatot és ebet állandó jelleggel megkötve tartani tilos, ezért az olyan ingatlanoknál, ahol nem tudnak napi 2-3 órás szabad mozgást biztosítani a kutyának, csak a futólánc az elfogadható, melynek legalább 8 méter hosszúnak kell lennie. Nagyon fontos a megfelelő búvóhely, és állandó jelleggel a friss ivóvíz. Az időjárás viszontagságaitól minden esetben védeni kell az állatot.

Nem csak kutyák tartását ellenőrzik az állatvédők, többször kellett más állatok (ló, macska) tartási módjánál intézkedni. A Szikhát kutyamenhelyről örökbefogadott ebek visszaellenőrzését is a csoport tagjai végzik majd a jövőben.

Jelenleg is vannak folyamatban lévő ellenőrzések. Az állatvédelmi ellenőr csoport a jövőben várhatóan rendszeres állatvédelmi ellenőrzéseket végez majd. Azonban soha nem a büntetés a cél, a lakosság együttműködését kérik, hiszen minimális jó szándékkal, emberséges hozzáállással lehet javítani az állatok sorsán, életkörülményein.

Az egyesület a lakossági bejelentéseket a 06 (70) 619-2308 –as telefonszámon várja. A Szikhát menhely honlapja ide kattintva érhető el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.