- hirdetés -

Egy áramszünet okozott üzemzavart az öblösüveggyárban, emiatt tűz ütött ki. A helyiek mellett több városból érkeztek tűzoltók, és a helyszínen van a szegedi speciális – úgynevezett porkonténer is. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Információink szerint 18 óra után nem sokkal egy pillanatnyi áramszünet üzemzavart okozott az O-I Manufacturing Kft öblösüveggyárban. Az áramszünetet a város több pontján észlelték, többek között nálunk, a szerkesztőségben is leállt minden.

Úgy tudjuk, emiatt tűz keletkezett a gyár területén, a meleg oldalon, ezért az orosházi tűzoltók minden egysége a helyszínre vonult.

18:50

A legmagasabb riasztási fokozatban a tűzoltók

Tudósítónk kiért a helyszínre. Azt jelentette, hogy a tűzoltóknál ötös kiemelt fokozatú riasztást adtak ki (ez a lehető legmagasabb fok) a helyi lánglovagok mellett Békéscsabáról, Szentesről, Mezőkovácsházáról, Szarvasról érkeztek tűzoltók.

18:58

Érkezett még egy gépjárműfecskendő, Makóról. Ők, a csabai és a szentesi tűzoltók a gyár előtt bevetésre készen várakoznak, a többi egység a gyár területén tartózkodik. Sérült szerencsére nincs, a dolgozók a gyáron kívül vannak.

Több városból érkeztek tűzoltók, kiemelt ötösfokozatú riasztást adtak ki (Fotó: Melega Krisztián)
Több városból érkeztek tűzoltók, kiemelt ötösfokozatú riasztást adtak ki (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

19:23

„Egy áramszünet következtében történt műszaki hiba az öblösüveggyárban, emiatt tűz ütött ki. Az üzem szakemberei és a tűzoltók hamar megfékezték a tüzet, teljesen urai a helyzetnek” – tudtuk meg telefonon Gyenge Évától, az O-I vevőszolgálati és értékesítési vezetőjétől.

19:29

Az előző percekben a békéscsabai tűzoltók is beöltöztek, és elindultak a gyárba. Vélhetően leváltják az órák óta bent dolgozó bajtársaikat.

19:39

A dolgozók visszamehettek az üzembe

A dolgozókat – akik eddig az üzem előtt várakoztak – nemrég visszaengedték a gyárba, vélhetően azért, hogy segítsék a műszaki hiba helyreállítását. Információink szerint teljesen leállt a termelés.

19:45

Pár perccel ezelőtt Szegedről megérkezett egy a speciális tűzoltó szer, az úgynevezett porkonténer. Ez speciális oltóanyaggal van feltöltve, ami az ilyen jellegű tüzek megfékezésére alkalmas. Ez a tűzoltó egység is segíti a gyár területén jelenleg is zajló védekezési munkát.

Megérkezik a speciális port szállító tűzoltó jármű  (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Megérkezik a speciális port szállító tűzoltó jármű (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

20:02

Nem sokkal ezelőtt visszaminősítették a tüzet, így a szarvasi, makói és szentesi tűzoltó egységek hazaindultak. Úgy tudjuk, a gyárban normalizálódik a helyzet, közvetlen veszély már sehol nincs. Most azon dolgoznak, hogy a termelés minél előbb újra tudjon indulni.

20:05

Ilyen ipari üzemben, mint az öblösüveggyár, tűz esetén mindig a legmagasabb, azaz ötös fokozatú riasztást adják ki, ezért érkeztek a szomszédos településekről is lánglovagok. A korábban 4-esre, majd este 8 óra után nem sokkal 3-as riasztásra fokozták vissza a tűzesetet, ezért indulhattak vissza a már említett tűzoltó egységek.

Jelenleg a tűzoltók felügyelete mellett a dolgozók a helyreállítási munkálatokat végzik. Nincs pánik, kapkodás – mindenki végzi a dolgát.

A szentesi tűzoltók a gyár kapujában - míg kollégáik bent dolgoztak, ők bevetésre vártak (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
A szentesi tűzoltók a gyár kapujában – míg kollégáik bent dolgoztak, ők bevetésre vártak (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

20:09

Időközben Bojtor István alpolgármester is a helyszínre érkezett, hogy tájékozódjon a kialakult helyzetről. A gyár vezetésével konzultálva megerősítette információinkat, miszerint a tüzet gyorsan eloltották, személyi sérülés nem történt.
– Az üveggyár szakemberei a tűzoltókkal együtt azon dolgoznak, hogy a termelés mielőbb meginduljon az öblösüveggyárban és visszaálljon az megszokott munkarend. Remélem, nem lesz nagyobb gond, és az üzem hamar visszaáll a megszokott munkarendbe, mindenkinek ez az érdeke – fogalmazott az alpolgármester.

20:45

Közben megkaptuk az első hivatalos tájékoztatást az üveggyári tűzről:
„Kisebb tűz keletkezett ma kora este az orosházi öblösüveggyár területén, amit a dolgozók porral oltóval rövid idő alatt megfékeztek. Közben több településről érkeztek hivatásos tűzoltók a helyszínre. A gyár dolgozóit biztonságos gyülekezési helyre kísérték. A tűzoltók öt védősugarat szereltek, biztosították a helyszínt és a közvetlen kárelhárítást végző szakemberek munkáját. Nem sérült meg senki, az eset kapcsán tűzvizsgálati eljárás indult – tájékoztatott dr. Nagy Szilvia, Békés megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

22:38

A gyár kéménye okádta a füstöt

Egyik olvasónk, a belvárosban lakó Kovács Péter írta egy kommentben a Facebookon az imént:

„Itt egyszer ment el az áram kb. 2 percre. Akkor, amikor az egész városban elment. De bizonyos városrészekben állítólag az azt megelőző órában többször is volt àramingadozás, vagy kimaradás. Nem tudom az üzemzavar és ezáltal a tűz kiváltója melyik lehetett. De az nagyon különös volt, hogy amint a 2 perces szünet beütött, azonnal kinéztem és màr óriási fekete füst öntötte el az üveggyárat. Majd 1 percre rá az egyik kémény is okádni kezdte pár percig a vastag koromfekete füstöt.”

22:48

A tűzoltók még mindig a helyszínen vannak, ők biztosítják a munkát. Úgy tudjuk, ezekben a percekben indítják el az első gépet. A gyár megerősített létszámmal igyekszik a termelést visszazökkenteni az eredeti kerékvágásba.

augusztus 13, 9 óra

A tűz másnapján Gyenge Éva, az O-I vevőszolgálati és értékesítési vezetője arról tájékoztatott, hogy éjfél előtt nem sokkal a tűzoltók elhagyták az üzemet, eddigre minden gépet sikerült újra üzembe helyezni, a termelés pedig visszaállt a rendes menetre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.