- hirdetés -

Történelminek nevezhető esemény keretében két orosházi születésű lelkészt avattak augusztus elsején városunk evangélikus templomában. Tíz éve volt utoljára avató, tizenhat éve tett fogadalmat orosházi lelkész az oltár előtt, de hogy kettő egyszerre, arra nincs emlékezet.

Ünnepélyes istentisztelet keretében Gombkötő Beáta és Pápai Attila tette le lelkészi esküjét, mielőtt hivatásuk útján elindultak. Az igehirdetést és az ún. ordinációs liturgia szolgálatát az egyházkerület püspöke, Gáncs Péter végezte, a liturgiában az Evangélikus Hittudományi Egyetem részéről dr. Csepregi Zoltán professzor, és az orosházi egyházközség egykori lelkésze, Ribár János nyugalmazott esperes vett részt.

Gombkötő Beáta a teológiai tanulmányai elvégzése után hét évig világi munkát végzett. Ahogy fogalmaz: úgy érezte, amíg a prédikációk alkalmával kimondott fogalmak tartalmával nem érezte magát tisztában, nem tartotta magát hitelesnek ehhez a feladathoz. Angol és kommunikáció szakot is végzett. 2013 óta a józsefvárosi gyülekezetben helyettesített gyülekezeti munkatársi státuszban. Szeptembertől hit- és erkölcstant fog oktatni főállásban, Újbudán.
– Érdekes, hogy én hitoktatáson keresztül ismerkedtem meg a keresztény hittel, és úgy néz ki, most én kerülök a másik oldalra, és én is egy „arc” leszek, amelyen keresztül a gyerekek talán Jézusból látnak meg valamit. Nagy felelősség – vallja Gombkötő Beáta, aki feleség és családanya is: Sofia lánya 5 éves.

Gombkötő Beáta és Pápai Attila lelkészekként szolgálnak ezentúl (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Gombkötő Beáta és Pápai Attila lelkészekként szolgálnak ezentúl (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Pápai Attila 12 évig az evangélikus iskola és a gimnázium tanulója volt. Meghatározónak nevezi lelki fejlődése szempontjából az itt töltött éveket, a lelkészek példáját, ami megerősítette benne a hivatás iránti érdeklődést.
– Isten vezetését látom abban is, hogy az érettségi után nem jelentkeztem rögtön a teológiára, mert két évvel később, 2007-ben már sokkal nagyobb meggyőződéssel tudtam kimondani, hogy lelkész szeretnék lenni.

A teológiai tanulmányok ideje alatt Németországban, majd Svájcban is tanult. Lelkészi pályáját Nagyszénáson kezdte meg, avatása másnapján már ott prédikált, valamint Gádoroson és Eperjesen. – Célom, hogy egy élő közösséget tapasztaljanak meg, akik találkoznak a gyülekezettel. Szeretném azt továbbadni, amit én is kaptam a lelkészeimtől és nem utolsó sorban teremtő és megváltó Istenünktől – fogalmaz Pápai Attila, akinek leendő felesége hamarosan Szarvason lesz segédlelkész.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.