- hirdetés -

Hamarosan szállítják az üveggyűjteményt a Városi Képtárba. A fuvarozás igen körültekintő szervezést igényel, külön biztosítást kell rá kötni, hiszen igen nagy értékű és sérülékeny szállítmányról lesz szó. A fogadótér szinte teljesen kész, ha minden jól halad, őszre elkészülnek.

Az üveggyűjtemény látogatók elé való tárása nagyon sokrétű feladat, amelyet a művelődési központ igazgatója irányít, lévén, hogy a Városi Képtár hozzájuk tartozik.

– A munkálatokban, ahol csak tudtunk, orosházi forrásokat használtunk fel, és a hátralévők esetében is ez a szempont kiemelten fontos – hangsúlyozta Pusztai Lajos ügyvezető. – Az elektromos szerelést például a művelődési ház dolgozói végezték el, a tervek alapján. Juhász Miklós belső építész és Szilágyi András művész úr (a hagyaték korábbi tulajdonosa) irányítása mellett zajlott mind a tervezés, mind a kivitelezés.

A fogadótér a Városi Képtárban már majdnem kész van (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A fogadótér a Városi Képtárban már majdnem kész van (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A korábban becsült 8 és fél millió forintos költségvetésbe nem férnek bele, erősítette meg Pusztai Lajos, de mint mondta, a beruházás és átalakítás nagyságát jellemzi, hogy csak a szükséges lámpatestek beszerzésére 3 millió forintot kellett költeni. A fényviszonyok tekintetében mást kíván az üveg, mint ami a hagyományos képtárakra jellemző.

Érdekesség, hogy az épület érintett ablakait opálosító fóliával kellett bevonni, hogy a bejövő fényt megszűrje. A képtár második emeletének átalakításakor azt is figyelembe kellett venni, hogy az időszaki kiállítások is ebben a térben kapnak majd helyet, így a világítást is egységesíteni kellett a teljes emeleten.

Mint ismert, a Munkácsy és Magyar Örökség-díjas Báthory Júlia alkotásait Orosháza a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szerezte meg. A 90 millió forintos pályázati összegnél jóval magasabb az eszmei értéke. A nemzetközi hírű Báthory Júlia-gyűjtemény jelentősen gyarapítja a város vagyonát, közművelődési állományát, és a szakemberek turisztikai látványosság szempontjából is hangsúlyos színfoltnak szánják Orosháza jövőjét illetően.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.